fbpx

PRIREDITVE


pet. / 24.3. 2017 / 21:30

koncert skupine

EMŠO BLUES BAND (Slo)

 

Emšo Blues Band – Ljubljanska skupina starejših mladincev, nekje med aktivno in upokojeno generacijo, ki v glasbi neizmerno uživa. Je čvrsta, homogena zasedba, ki se lahko pohvali s kar nekaj odmevnimi koncerti (Samostojna TV oddaja “Muzijka je to”, Mariborski Lent, Blues&Rock Fest Izola, Ljubljanski Prešernov trg, Murska Sobota, Celje, koperska Taverna, da o klubski sceni sploh ne govorimo…). Igrajo glasbo svoje mladosti v svojih priredbah, predvsem južnjaški rock-blues znanih ameriških izvajalcev.
Zasedba: Emil Pock (vokal), Edo Sušnik (kitara), Janc Galič (kitara), Andrej Konjajev (orgle, klavir), Slavc Žust (bas), Marko Avanzo (bobni, vokal) in David Kobe (tolkala).

cena vstopnice – 6,oo eur


sre. / 22.3. 2017 / 20:00

TADEJ TOŠ V ŽIVO!

cena vstopnice – razprodano


čet. / 23.3. 2017 / 20:30

KATJA ŠULC: KAMLISAJLAN

Katja Šulc, vokal / Andraž Mazi, kitara / Robert Jukič, bas / Damir Mazrek, tolkala / Igor Matkovič, trobenta

“eden najboljših slovenskih albumov zadnjea leta” Marko Milosavljević

 Foto: Rok Mar

Katja Šulc je karizmatična pevka, ki se giblje med poezijo in glasbo. Do sedaj je izdala dva albuma, prvenec “Mila – uglasbena poezija Mile Kačič” (Sanje, 2008) in “Twisted Delight” (Celinka, 2013), kjer se je poigrala z avtorskimi besedili nastalih na njujorških pesniških delavnicah. Oba albuma sta bila deležna odličnih odzivov doma in na tujem, Katja ju je predstavila na koncertih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Italiji, Franciji, Španiji, Turčiji, na Portugalskem, v Mehiki in Gvatemali. Leta 2013 je bila s “Twisted Delight” nominirana za MTV glasbene nagrade na področju Best Adria Act.

Novi, tretji album z naslovom “Kamlisajlan” je posvečen uglasbeni romski poeziji pesnikov iz Balkana in Vzhodne Evrope. Romska glasba in kultura Katjo nagovarjajo od malih nog, romska poezija pa jo je pritegnila s svojo izjemno, univerzalno poetiko, z vznemirljivim zvenom jezika in dejstvom, da je ta poezija del ogrožene literature. Pesmi so izvajane v romščini, ki jo je Katja poleg romske literature in kulture zadnjih nekaj let raziskovala pod mentorstvom uglednega romologa prof. Marcela Courthiada. Med potovanjem po Mehiki je srečala mehiškega violinista Albana Usatcha, s katerim sta izbrane pesmi uglasbila s pomočjo loopov, preprostih melodij in akordov, ovitih v različne ritmične repeticije v barvah world music. Katja je album v Mehiki tudi posnela s tamkajšnjimi glasbeniki.

Album je izšel pri mehiški založbi Casete, premierni koncert v Sloveniji je bil lani 26. maja na festivalu Druga godba.

cena vstopnice : 10,oo EUR


sre. / 15.3. 2017 / 20:00

ZGODOVINA ROCKA

FRANJO JUROVIČ, kitarist, pedagog, (ex. Šankrock) nam bo skozi predavanje in seveda skozi glasbo predstavil del zgodovine Rocka in razvoj električne kitare in ojačevalca.
Franjo: “Kitaro sem začel igrati pri petnajstih letih.Eden od drugega smo se takrat učili akordov in s pogledi na skrivaj kradli kakšne fraze in jih doma ponavljali in pilili.Začel sem (kot večina tedaj)v garažnem bendu,nekaj nastopov,nato menjave skupin…Kasneje me je pot pripeljala v komercialne vode in celo v narodnozabavno glasbo.A sem vedno ostal po srcu roker.Če bi se še desetkrat rodil, bi še vedno igral meni najljubši instrument, kitaro, Zato se mi je zdelo popolnoma logično pripraviti to predavanje.”
Danes Franjo poučuje kitaro na Fakulteti za tretje življensko obdobje v Velenju, predava v nekaj glasbenih šolah, za hobi in dušo pa ob lepem vremenu izvaja Street play po večjih in manjših krajih širom Slovenije. Prav tako je ljubiteljski zbiralec kitar in ojačevalcev. Nekaj kitar bo predstavil tudi na predavanju.
Predavanje traja približno uro in 30 minut in sledi zgodovini od pojava prve uporabne električne kitare leta 50, pa do konca sedemdesetih, ko se je zlata doba roka počasi izpela. Pri vsaki skladbi, ki jo odigra, postreže z zanimivimi posebnostmi o nastanku skladbe in glasbenikih. Kot o sestavnem delu opreme vsakega kitarista pove Franjo nekaj tudi o ojačevalcih in efektih, ki jih uporabljajo. Predavanje je pripravljeno tako, da je vsakomur razumljivo, kar pripomore tudi slikovni del s power pointom.

cena vstopnice : 4,oo eur


čet. / 16.3. 2017 / 20:00

Vesna Anđelković

LJUBAVNI OGLAS

PREMIERA

cena vstopnice – 10,oo eur


pet. / 17.3. 2017 / 21:30

koncert zasedbe

t30

cena vstopnice : 5,oo eur


sob. / 18.3. 2017 / 21:30

MALAMOR

cena vstopnice – 


sob. / 11.03. 2017 / 21:00

koncert skupine

PIAZZOLLEKY QUINTET

Matjaž balažic – bandoneon

Matjaž Antončič – violina

Davorin Mori – klavir

Timi Krajnc – kitara

Rok Hozjan – kontrabas

Čutnost in erotika, tišina, žalost, brutalnost. Te in številne druge plati življenja je mogoče slišati v tangu, ko občinstvo priča poteku zgodovine tanga na koncertih kvinteta Piazzolleky.

 S strastjo Tanguerosa, balkanskim temperamentom in z občutnim ter prefinjenim pristopom izobraženega glasbenika kvinteta Piazzolleky, Tango Nuevo in Tango Tipico dobita novo dimenzijo.

V mnogih državah  Evrope, v velikih koncertnih dvoranah, kot tudi v klubih – od koder tango izvira, so dokazali njihov občutek za to glasbo ter visoko raven interpretacije, ki jih naredi edinstvene.

cena vstopnice : 11,oo eur


pet. / 10.03. 2017 / 21:00

koncert skupine

POHORJE EXSPRESS

Slovenska country skupina si je nadela ime po znamenitem vlaku, ki je nekoč vozil med Mariborom in Koprom.
Začetki delovanja skupine segajo v leto 1983, v naslednjih letih je postala prepoznavna z izvajanjem avtorske glasbe in zanimivimi priredbami tujih izvajalcev. Medtem so snemali, sodelovali na mednarodnih festivalih country glasbe in koncertno prečesali Slovenijo.
Po 26 letih premora Pohorje express spet vozi. Od starih članov je zraven le soustanovitelj skupine Mitja Novak, ki je zbral ekipo izkušenih glasbenikov z različnih glasbenih žanrov – od jazza do narodnozabavne glasbe. Danes je njihova glasba mešanica countrya, rocka, swinga, bluesa, tex-mexa, cajuna…Na koncertu boste med drugim lahko slišali tudi stare in povsem sveže avtorske skladbe.

Pohorci so: 
Mitja Novak, glas, kitare, mandolina
Dragan Verber, glas, banjo, kitara
Manč Kovačič, bas& beyond
Špela Novak, glas&stas
Iztok Kočevar, bobni
Miran Waldhutter –Hitri, harmonika

Gost na ustni harmoniki

Hans Penzoldt (sodeloval pri Alvin Lee-ju, Spencer Davis group etc.).

cena vstopnice : 


sre. / 8.3. 2017 / 20:00

KISLA ŽÜPA Prleški kabaret

plakat Kisla žüpa

Prlek je človek zemlje, nasmejan, hudomušen in melanholičen. Zaljubljen v svoje gorice in ljudi. Zdrava kmečka pamet, ki jo Prlekija že stoletja “izvaža” v svet je kriva, da so Prlekijo poimenovali “slovenske Atene”, saj so mnogi Prleki našli svoje mesto med največjimi osebnostmi slovenske in svetovne zgodovine.

“KISLA ŽÜPA” je prleški kabaret. Kalejdoskop besed, pesmi in okusov. Dogodek smeha in resnice, ja na trenutke tudi otožnosti in nejevolje, ker živimo prekratko, da bi se pretvarjali. Vse skupaj pa podprto z domačim krühom, zablom, lükom in zalito s kupico vina. Za vsakega nekaj!

cena vstopnice – 10,oo EUR


sob. / 08.03. 2017 / 21:30

ČEDAHUČI

Maribor, prihajamo! 🙂

Lansko leto smo imeli čudovit večer v kulturno glasbenem brlogu in upamo, da se letos izkušnja najmanj ponovi! Prinašamo nekaj nove glasbe, koncerte smo simbolično poimenovali “Na poti k Svetilniku”, saj smo v v studiu HAD, kjer snemamo tretji studijski album Svetilnik. Da se ne bomo v Hadu izgubili, bomo spomladi tudi čimveč koncertirali. Lepo vabljeni v KGB, se vidimo! 🙂

Skupina ČEDAHUČI so mladi folksterji, polni naboja, ki jim odri niso tuji. V zadnjih dveh letih so odigrali več kot 50 koncertov, izdali dva albuma, posneli nekaj videospotov ter živih setov in ob vsem tem so noro uživali!! Njihova glasba je preko bandcampa na voljo po principu “daj kolikor misliš, da je prav – za 0 ali več eur, njihovi cedeji pa so prav posebni – imajo ročno izdelane ovitkih iz filca!

Več o njih si lahko preberete na: http://cedahuci.com

cena vstopnice : 


sre. / 1.3. 2017 / 20:00

zike-i-roda-finalno

Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje

Zij ah A. Sokolović

“Rođenje – KOBAJAGI DONIJELA ME RODA”

Premij era 18. 02. 1993, Interkulttheater, Wien

Kada Glumac uđeu prazan Prostor počinje pozorište, kaže Peter Brook. To je jedina ideja koja me vuklada od jedne Riječi gradim formu pozorišne predstave i da sa njome istražujem granice Glume. Ovo nije monodrama, ovo je istraživanje. Postoje različite vrste dramaturgije koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgij a koja mene zanima jest dramaturgija Glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan Glumac. Savremeno je pozorište, grabeći neumorno naprij ed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u rij eči ROĐENJE. Tajna sopstvenog porij ekla je jedna od najuzbudljivij ih koja se pred dij ete postavlja od trenutka kada stekne svij est o sebi. Od toga kako će biti razrij ešena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov dalji odnos prema sopstvenoj polnosti, odnos prema drugom polu, razumij evanje ljubavi i svij eta u kojem živi, zavisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste. Formula naizgled jednostavna, ujedno čarobna i pripada Glumcu istraživaču. U današnje vrij eme komunikacija, kompjutera i televizij e i najmlađi se smij u pričama “o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu”. O naoko zabranjenim temama, ja sam stavio Glumu ispred sebe, igrajući otvoreno, slobodno, vedro, “rugajući” se iz kuta malog i slabog subjekta djeteta svij etu odraslih na način kako su to činili istinski humoristi, kao što je Ephraim Kishon. Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dij alog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komplonenta fl uidne veze gledališta i pozornice, bude sam Glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmij eh na najprirodnij i i najprij atnij i način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplij e preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece.Iz “Rođenja – Ko bajagi donij ela me roda” rodio se The/Arto projekt.

 

Zij ah A. Sokolovic, Wien, Austrij a 1992/93

 

Tekst preveden na slovenački jezik, Ljubljana 1998, igra Gašper Tič, nagrada “Zlatna paličica”. Nagradom publike predstava nagrađena “Mostarskom liskom” kao najbolja predstava, Mostar 2006.

Tekst preveden na hrvatski jezik, Zagreb 2003, igra Dražen Šivak, Nagrada Hrvatskog glumišta. 

 

Rođenje” je prva prestava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”, onda nastaju

predstave “Matematika – ah, ta matematika”, “Telefon – Halo, tko i zašto telefonira?!”. U okviru UN i

EU projekata koji se bave društvenim problemima nastaju predstave “Droga – Reci drogi NE!” i “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” koja je osvojila nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencij e nasilja u Europskoj unij i, na dodjeli Europske nagrade za prevencij u kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurencij i 28 zemalja.

Cena vstopnice – 11,oo EUR


 sre. / 22.2. 2017 / 20:00 – razprodano

TADEJ TOŠ V ŽIVO!

Vemo, da je naš.

Toša poznamo.

Vemo , da govori hitro in veliko.

Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega.

Vemo, da njegov dolgi jezik ne prizanaša nikomur – niti njemu samemu ne.

Tudi v KGB-ju bo tako.

Komaj čaka, da stopi na oder.

In še nasvet: otroci naj ostanejo doma.

cena vstopnice : 11,oo EUR

 sob. /  18.2. 2017 / 20:30

VITO MARENCE FLAMENCO GROUP & ANA PANDUR

Posebni gost:

FRAN VILCHEZ

ples, palmas (ploskanje)

Jost Drasler – bas kitara

Andrej Tomazin – tolkala

Nino Mureskic -tolkala

Vito Marenče

Virtuoz kitarskih strun in skladatelj, se je izobraževati s 7 leti starosti na področju klasične kitare. V času 10-letnega izobraževanja (klasika) pri prof. Antonu Črnuglju je sodeloval na številnih državnih mednarodnih tekmovanjih kjer je dosegal eno od prvih treh mest. V zadnjih treh letih igranja klasične kitare je študiral tudi na Srednji glasbeni šoli-oddelek za Jazz in zabavno glasbo pri prof. Alešu Strajnarju. Po končanem študiju se je vpisal na Rotterdam Conservatorium, kjer je diplomiral pri svetovnem mojstru flamenco kitare prof. Paco Pena in se udeleževal delavnic pri mojstrih kot so Juan Gomaz – Chicuelo, Miguel Angel Cortes, Paco Serrano,..
Igral je na številnih mednarodnih festivalih po Evropi (North Sea Jazz, International Classical Festival Den Hag, De Doelen, Paradiso, Malkweg, Classical festival Lucena Cordoba). Sodeloval je z Angel Munoz, Nuria Manglano – La Granaina, Silvia Cabeza, Miguel Hiroshi Garcia, Udo Demandt, Jose Ligero, Juan Penas in slovensko maestro flamenka Ano Pandur.

cena vstopnice : 12,oo eur


pet. / 10.2. 2016 / 21:30

NO NAME BLUES BAND

Mariborska skupina, sestavljena iz izkušenih glasbenikov, vztraja pri ohranjanju izročila blues glasbe, ki mu dodaja lastne izvedbene tone. »Keep the blues alive« je moto, ki mu sledi že dobrih 10 let. Dokaz, da je blues še kako živ, je delujoča sodobna svetovna blues scena, katere utrip skozi svoje nastope skupina No name blues band približa našemu okolju.

foto nov logo

Člani skupine so:

Boris Bobek – kitara / Bojan Dobrina – vokal / Zlatko Fišer – bas, vokal / Miro Zavec – ustna harmonika / Simon Štic – klaviature / Mario Modrinjak – bobni

cena vstopnice – 7,oo EUR


sre. / 15.2. 2017 / 20:00

Vesna Anđelković 

LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

foto 4

Za vse romantike, jugo nostalgike, izbirčnice in izbirčneže, iskalke in iskalce v ljubezni – odlična monokomedija!  Iz prestolnice čevapčičev in pleskavic prihaja v klub KGB rojena leskovčanka Vesna Anđelković z odlično monokomedijo LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN. Etno monokomedija o žensko-moških težavah. Smeh, aplavzi in pohvale številnega občinstva so najboljše priporočilo za ogled te predstave. Predstava v kateri boste tudi moški dobili veliko nasvetov! Predstava je bila v preteklosti velik hit v Srbiji in dve sezoni razprodana v gledališču Slavija Beograd (Pozorište Slavija), kjer sta kraljevala Zijah Sokolović in Vesna Anđelković. Prodaja vstopnic: 1h pred predstavo v Klubu KGB.

Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Leskovcu a ker je tam vse zanič, se odloči priti v Maribor. Kaj vse preživlja zaradi ljubezni, kaj vse se ji dogaja, koga in kakšne moške je imela, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.

cena vstopnice – 10,oo EUR


sre. / 8.2. 2017 / 20.00

cena vstopnice : 10,oo eur


tor. / 7.2. 2016 / 20:00

predstavitev pesniške zbirke

Šlemunga

in koncert akustičnega tria

Trio Vlado, Bojan in Vili

ki obožuje akustičen zvok glasbe in igra v najboljši tradiciji akustičen blues z dodatki lokalnega melosa Zasavja. Fantje igrajo avtorsko glasbo, ki vsebuje vse atribute svetovne glasbe, enostavno jih ne smete zamuditi. Dve akustični kitari, orglice in glas vam bodo pričarali glasbo, katero ste si vedno želeli slišati, zato ne smete to izpustiti.

*Šlemunga – zapolnjevanje jamskih praznin s peskom, vodo in drugimi zasipi.

Roman Rozina

Pričujoča Šlemunga ni mokra brozga, s katerimi so rudarji včasih zapolnjevali praznine, ki so nastale zaradi odkopanega premoga. Je poskus nahraniti spomin, zapolniti praznine, ki v dolinah in ljudeh ostajajo za stoletja trajajočim rudarstvom.

Šlemunga ni prvi in zagotovo ne zadnji odsev dejavnosti, ki je ustvarila Zasavje in tukajšnje življenje. V zadnjih časih smo priča številnim poskusom, kako ustaviti razkroj spomina: obnavljajo se fizični objekti, postavljajo pomniki, obujajo običaji, izhajajo knjige in druga gradiva, snujejo se tematske poti. Nekateri pri tem prisegajo na strogo posnemanje objektivne resničnosti, drugi jo stilizirajo, nekateri so akademsko natančni, spet drugi poljudni.

Šlemunga nas nagovarja s pesmimi, petimi in recitiranimi, in slikami. Njena osnova je serija enaindvajsetih slik rudarjevega vsakdana, kakor ga je videl Milan Razboršek, v ekspresionistični maniri naslikana stripovska zgodba. Milan

Pirker je zapisal, da so slike »kot enaindvajset postaj ponavljajočega se »križevega pota«, ki ga je prehodil knap v enem dnevu. … ciklus ni zastavljen kot socialna kritika družbenih in človeških razmer …, ampak kot dokumentaristični zapis specifičnega življenjskega »sloga« in obenem značilnega industrijskega okolja kot scenerije, v kateri se je ta knapovska zgodba odvijala.«

Slikarju se pridružujejo trije zagorski pesniki: Nande Razboršek, Vlado Garantini in Vlado Poredoš, ki je pesmi tudi izbral.

Pesmi Nandeta Razborška so izrazito različne. Večji del jih je nastal v drugi polovici prejšnjega stoletja, v zlatih časih rudarjenja in drugačni družbeni ureditvi. So himne rudarskemu delu, bratstvu, rudarjem v njih pripada vloga herojev, ki se žrtvujejo za skupnost. V nasprotju s slovesnim tonom prvih so mlajše pesmi – Navzdol po dolini, Knapi včeraj in zdaj, Perkmandelc in Drugačne luknje – lahkotnejše, vedrejše, ritmične. Tudi takrat, kadar je njihova tema grenka, se je pesnik zgolj obešenjaško pošalil: Biti knap je zdaj hudo: / kdo ga šmirgla? – To je to!

Vlado Garantini je predstavljen z novejšimi pesmimi v prozi, šegavimi pripovedmi, položenimi v usta knapa Johana. Kot pravi sam, jih piše »v zagurskem narečju, polnim udomačenih popačenk, v fonetično zapisanem vladogovoru, slovnično pomanjkljivo, kukr en star, srčno dubr knap zmore.« In dodaja, da to lahko počne, ker dobro pozna knapovsko življenje, in da to počne, da se ne bo vse pozabilo. Manjše odstopanje od Johanovih samogovorov sta pesmi O skrivnostih mojega mesta in Orleki.

Orleki so iztočnica za še zadnjo predstavitev, saj to glasbeno skupino vodi Vlado Poredoš, hkrati pa je avtor večine besedil za njihovo glasbo. Tri pesmi so iz njihovega kultnega albuma Adijo knapi, dodal pa jim je še novejši Revirsko sago in Nohšiht. Razen zadnje so vse nostalgičen hommage rudarjenju, sprehodi po opuščeni knapovski krajini, ki ne obtožujejo, ampak le beležijo z otožnostjo. Tudi Poredoš v pesmi pogosto vpleta rudarsko besedje, kar je najbolj opazno v pesmi Adijo knapi, ki je skoraj upesnjen drobni slovarček.

*Šlemunga – zapolnjevanje jamskih praznin s peskom, vodo in drugimi zasipi.

Milan Razboršek

Milan Razboršek je bil rojen 1959. Po končanem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ga je vse bolj vleklo v likovne vode. Najprej je obiskoval tečaje risanja in slikanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, zdaj je absolvent tamkajšnje Visoke šole za risanje in slikanje. Živi in ustvarja na Izlakah. Zaposlen je kot strokovni sodelavec galerije Medija v Zagorju, zelo dejaven je kot mentor likovnih skupin in vodja delavnic.

Samostojno je razstavljal v Radencih, Ljubljani, Trbovljah, Kisovcu, Hrastniku, Piranu in Velenju, sodeloval je na več skupinskih razstavah. Dejaven je pri organizaciji Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, kolonij drugje pa se udeležuje kot slikar.

Likovni kritik Milan Pirkmajer meni, da je ustvarjanje Milana Razborška v veliki meri oblikovalo prijateljevanje z akademskim slikarjem Nikolajem Beerom, da pa je prav s ciklom Ex knap naredil velik korak v lastno prepoznavnost. Kot slikar je z izrazito risbo, dramatičnostjo in zelo skrčeno barvno skalo zelo opazno navezan na nemški ekspresionizem.

Nande Razboršek

Nande Razboršek je bil rojen v Polšini pri Trojanah leta 1932. Že kot študent se je kulturno udejstvoval v Šentgotardu, ko pa je v šestdesetih letih postal učitelj slovenščine v Zagorju, se je vključil v dejaven in ambiciozen kulturniški krog. Objavljal je v različnih časopisih, bil med ustanovitelji slikarske kolonije, ki jo je uspešno vodil štiri desetletja, bil je scenarist in režiser priljubljenih predstav na prostem, ki jih je ustvarjal kar petdeset let, uredil je prvo zasavsko upokojensko pesniško zbirko Večerna rosa, sodeloval pri pripravi monografij o zagorskem slikarju Tonetu Leskovšku in o Slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Kot direktor Delavskega doma v Zagorju je raziskoval zagorsko preteklost in o njej pripravil več odmevnih razstav. Umrl je leta 2010.

Kot pisca besedil so ga vabili številni zabavni in narodno-zabavni ansambli, s priložnostnimi pesmimi je obogatil neštete proslave. Kot pesnika so ga v zadnjem obdobju privlačile predvsem ljudske zgodbe iz zagorske doline – upesnil je nekaj deset takšnih zgodb, v mlajših letih pa z rudarstvom povezane teme, tudi žgoče, kakršna je bila na na primer odnos do priseljenih delavcev z juga in vzhoda.

Vlado Garantini

Vlado Garantini je bil rojen leta 1941 v Selcah pod Zasavsko Sveto goro.

Poučeval je na osnovnih šolah in tudi na nekdanji rudarski šoli v Zagorju. Zgodaj je začel pisati pesmi in se z njimi 1970 predstavil v zbirki Razvejano deblo, skupinskim delom literarne skupine Dediči, v kateri so delovali še Franc Kopitar, Franci Lakovič, Radovan Palčič in Jože Sevljak. Podoben poskus je bila zbirka Z poetov Ogovarjanje tišine (2007). Objavlja v različnih revijah, časopisih in na radiu. Izdal je pet samostojnih pesniških zbirk: Zlagani raj (1993), Jedkanice (1996), Tihožitja in pejsaži (2005), Dnevi (2009) in Romanja v neznano (2011). Ukvarja se tudi s slikarstvom in je med drugim likovno opremil večino svoji knjig.

Nande Razboršek je zapisal, da v njegovih »pesmih živi več ali manj samo en človek, ki črpa snov iz usedlin, ki so se dolga leta nabirale v njem. Kot da se je po prijetnem ali pretresljivem doživetju zaprl vase in zdaj v samoti ali na potepanjih po domačih krajih govori trpke resnice sam sebi.« Njegove pesmi so ritmično urejene, običajno se zadovolji z asonancami in ne išče rim, včasih je satiričen, pogosto pa uporablja pogovorne izraze.

Vlado Poredoš

Vlado Poredoš je bil rojen leta 1958 v Beltincih, od zgodnjih osemdesetih let pa živi v Zagorju. Po različnih zaposlitvah je v zadnjem obdobju samostojni kulturni delavec. Rdeča nit njegovega življenja in ustvarjanja je glasba. Je ustanovitelj priljubljene rockovske skupine Orlek in avtor glasbe in besedila večine njihovih skladb. Nastopa tudi samostojno in v različnih zasedbah, med katerimi so tudi družinski Gallenberg Vaganti, ki se ukvarjajo s srednjeveško glasbo. Zanima ga tudi vsa druga preteklost Zagorja in Zasavja, predvsem nesnovna: besedišče, običaji in podobno. Kot skladatelj, pesnik in pevec večkrat sodeluje na različnih popevkarskih, šansonjerskih in etno festivalih. Pesniško je znan kot pisec besedil za Orleke in tudi druge glasbene izvajalce. V pesmi rad vključuje knapovske izraze in tragične ter šaljive zgode, njihovi junaki so velikokrat ljudje z družbenega roba. Njegova besedila pogosto v maniri protestniških pevcev opozarjajo na človeške in družbene probleme.

CENA VSTOPNICE : 8,oo EUR


pet. / 3.2.  2017 / 21:00

MARKO BRDNIK in UROŠ RAKOVEC

harmonika [Marko Brdnik] & kitara [Uroš Rakovec]  »Pogled skozi priprte oči”

 

Sonce včasih, še posebej proti večeru, zasije pod kotom, ki spreminja barve stvari. Povsem znano in vsakdanje takrat zasije drugače in da bi človek lahko videl, mora imeti oči priprte. Podobno je z glasbo Marka Brdnika in Uroša Rakovca: zvok dveh dobro znanih inštrumentov slika v barvah, ki naenkrat postanejo nove; študiozna igra, ki se zdi preprosta; glasba, v kateri je ogromno dela, a zveni, kot da je nastala mimogrede. Kot da bi sedel v avto in se kar tako, brez cilja in zgolj zaradi užitka zapeljal po toskanski pokrajini. Le da pri njuni muziki ne potrebuješ niti avta niti Toskane; zgolj par ušes in priprte oči«.Album je bil posnet lani oktobra in novembra v studiu Artesuono v italjanskem Vidmu (Udine), pod producentsko taktirko Stefana Ameria, ki je naredil tudi miks in mastering.Avtorja skladb in aranžmajev, razen Estate (B. Martino), Dve leti in pol (ljudska) in Dom De Iludir (C. Veloso), sta Marko Brdnik in Uroš Rakovec«. O albumu Boštjan Narat

 O avtorjih:

Marko Brdnik deluje kot solist, komorni in studijski glasbenik, in je bil z Zero Hour Quintetom pred leti nagrajen. Harmoniko igra tudi v avant-rokerskih zasedbah, kot so: nekdanji Miusow quartet in The Puzzled, sodeluje s jazz pevko Tjašo Fabjančič in tolkalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Zadnja leta intenzivno piše glasbo za gledališke in plesne predstave.

Uroš Rakovec je član mednarodno priznane zasedbe Tamara Obrovac Transhistria Ensemble(istrski etno jazz), s katero so prejeli številne glasbene nagrade. Sodeluje tudi z drugimi zasedbami kot npr. Senca tvoj’ga psa in Ba-rock. Ustvarja tudi scensko glasbo; do sedaj je ustvaril glasbo za okoli 40 gledaliških predstav in 5 celovečernih filmov.

 

O albumu leta so zapisali:

 “Skladbe so doživete, komunikativne in privlačne, celo radiofonične, s čimer sta Marko in Uroš preskočila številne predsodke in posiljene omejitve, predvsem tiste v trdih glavah. Leta/Years je album, ki združuje, album, na katerem izvrstna igra podaja roko širšim množicam, da bi ta zaslišala svetovljanske godbe. “

Gregor Bauman, Odzven

 “Čeprav ima album močan sredozemski pridih, je to izdaja svetovnega formata, ki bi jo lahko mirne vesti postavili na največje svetovne odre ob bok najbolj slavnim izvajalcem tovrstne glasbe. Ko smo ga prvič poslušali, nam ni uspelo skriti navdušenja, gre za glasbeno izdajo, ki bi s kančkom sreče lahko obkrožila svet. To bi si zaslužila”.

Andrej Predin, Slovenske novice

 Mediteranski melos (Andaluse),skandinavska otožna milina in mistika (Estbjörn), igra kapljic vode (Voda), mestna evforija (Moskva), šegavost (Boulevard), nostalgičnost in koprnenje (November),… Užitek se je potopiti v kipeči vrelec emocij, pa tudi strasti, ki jih s takšno prešerno srčnostjo izvabljata iz glasbene vsebine in prelivata na zvočni nosilec oba glasbenika. V tem oziru je album v svoji skromnosti s katero nas vabi v svoj svet, pa čeprav gre za izredno poglobljeno komponiranje, kjer je zahtevana brezhibna finomehanika in čutnosti, zagotovo razkošno bogat in vse prej kot skromen. In prav ta komponenta senzitivno instinktivnega odzivanja obeh glasbenikov,  učinkuje edinstveno. V smislu, da učinkuje posledično ta album vsakokrat drugače na poslušalca in buri v njem drugačna občutja, ki se vežejo na razpoloženjska stanja. Vsakokrat ko poslušaš album »Leta«, prebujajo skladbe v tebi druga občutja.

»Leta« je prelep album, edinstvene glasbene izkaznice in slikovit odtis večplastne oblikovanosti njunih dveh stvarnikov, ki bo zadovoljeval mnogotere profile poslušalcev. Glasbene puriste in gurmane, kot tudi vse ljubitelje adventivne fuzije elementov svetovne glasbe z neoklasicizmom, mojstrsko obogatenih z iskrivim avanturizmom jazzovskega duha.

Aleš Podbrežnik, Rockline

 Za ljubitelje čezžanrskih zvočnih potovanj bo tale album – kljub temu, da ga podpisujeta dobro znana glasbenika – gotovo presenečenje leta. Spodaj podpisani ga je na lestvici najboljših letošnjih domačih stvaritev že postavil visoko.

Mario Batelić, Radio Študent

CENA VSTOPNICE : 8,oo EUR


sob./ 28.1. 2016 21:00

LASYE in SUPPORTING ACT

LASYE

LASYE je progresivna rock glasbena skupina, nastala v novembru leta 2014. Skupina prihaja iz Maribora ter ustvarja v sestavi šestih članov, treh deklet in treh fantov. Avtorsko glasbo, ki jo skupina piše v angleščini in slovenščini, zaznamujejo s kompleksnimi ritmi kitar, bobnov in klavirja, celoto pa dovršijo s harmoničnim prepletanjem treh vokalov. Svoj repertoar dopolnijo z različnimi priredbami pesmi skupin kot so Pink Floyd, Muse, Deep Purple in drugih. Njene člane veže močna ljubezen do glasbe ter želja po ustvarjanju nevsakdanje “zdrave” in poslušljive progresije. Zasedba se trudi, da za obiskovalce njihovih nastopov ustvari atmosfero, nabito z glasnim rockovskim in energičnim vzdušjem.

Tina Ritlop – vokal, klaviature; Monika Mulec – vokal, kitara; Tajana Novak – bobni; Žiga Hren – vokal; Domen Kodrič – kitara; Jaka Kodrič – bas kitara.

https://www.facebook.com/lasye.band/

Supporting Act

Supporting Act so štajerski alternativni band, ki od leta 2013 preigrava različne stile rocka in metala ter se ne obremenjujejo pretirano z žanri. Raje poskušajo igrati glasbo, ki je všeč najprej njim samim in upajo da bodo v njej uživali tudi drugi. Večinoma preigravajo avtorske komade, ki so lahko nežni, težki in udarni ter vse vmes. Act-e sestavljajo: Igor Š. na vokalu in kitari, Matjaž Č. na basu, Jure K. na bobnih in Marko Č. na kitari

CENA VSTOPNICE : 5,oo EUR

pet. / 20.1. 2017 / 20:30

DRAJNARJUVA VAMPA in TADEJ VESENJAK

Za nenavadnim imenom Drajnarjuva vampa stojita brata Jernej in Tomaž Hostnik, zmagovalca mednarodnega festivala Kantfest 2016 v Rušah pri Mariboru, ki sta s prvencem, izdanim pri založbi Sanje poskrbela za eno lepših presenečenj na drugačni domači glasbeni sceni. Jernej igra harmoniko, Tomaž pa klavir, to neobičajno kombinacijo glasbil pa sta vpregla v samosvojo zvočnost, ki obdaja njuna inteligentna, kritična in neposredna besedila, s katerimi sta se spravila na vsakdanje butalnosti na senčni strani Alp. Družbenokritični šanson je kar pravšnji opis njunega početja, ki pa mu moramo pridati pomislek, da bosta s svojim ustvarjanjem gotovo premaknila našo percepcijo in razumevanje šansona.

TADEJ VESENJAK

© Sasa Huzjak

Šetkratni nagrajenec kantavtorskega festivala, KantFEST v Rušah, redni udeleženec festivala LENT, dvakrat nastopil na večeru šansona »La vie en rose«, nagrada za najboljše besedilo na festivalu Pesmi o vinu v Ormožu (2009) za pesem »Ostani še malo«, gost Jureta Longyke v oddaji Izštekani.

Glasba je mešanica folka in bluesa  rockovskim pridihom.

Diskografija:

SAMO MRTVE RIBE PLAVAJO S TOKOM! (Založba Pivec; Maribor ,2012 )      https://www.youtube.com/watch?v=37xYH4ZoyYk

NAŠA DEJANJA ODMEVAJO V VEČNOST (Založba Pivec; Maribor , 2014)      https://www.youtube.com/watch?v=rqmC0k3ZSkk

Kompilacije

KANTFEST 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

IMAMO DOBRO GLASBO VAL10 (VAL 202, ZKP RTV Slovenija, 2010)

CENA VSTOPNICE : 7,oo EUR

čet. / 19.1. 2017 / 20:00 

Literarno glasbeni večer z glasbenikom in novopečenim pisateljem Jernejem Dirnbekom.

Pevci pozabljenih pesmi

Pevci pozabljenih pesmi

Literarno glasbeni večer z glasbenikom in novopečenim pisateljem

Jernejem Dirnbekom

Jernej Dirnbek je postal širši javnosti poznan kot soustanovitelj glasbene skupine Mi2, pri kateri poje in igra kitaro, doslej pa se je podpisal oz. sopodpisal pod več uspešnic skupine, kot so Pojdi z menoj v toplice, Teta Estera, Zbudi me za 1. maj, Sladka kot med, Samo tebe te imam, Čakal sn te ko kreten, Čista jeba …, pa tudi pod skladbe številnih drugih glasbenih izvajalcev.

Junija 2016 je pri Založbi MIŠ izšlo njegovo prvo literarno delo, domišljijski roman Pevci pozabljenih pesmi, ki je požel odlične kritike tako občinstva kot strokovne javnosti. Gre za zabavno pripoved o skupini prebivalcev manjšega slovenskega kraja, ki ugotovi, da je posedanje ob kozarcu bolj zabavno, če poteka ob prepevanju viž, ki se jih junaki spominjajo iz svoje mladosti. Pa seveda še o marsičem, kar spremlja njihove usode, medtem ko se oni posvečajo petju.

Literarni večer z Jernejem Dirnbekom bo mešanica obojega. V približno uri dolgem nastopu nas bo na njemu tipičen zbadljiv in humoren način popeljal po stopinjah svojega literarnega in glasbenega navdiha, predstavil svoj satirični roman in ob spremljavi akustične kitare izvedel nekaj najžlahtnejših skladb iz svojega opusa. Kot pravi sam, »pri tem ne bo odkrival vesoljnih modrosti, bo pa vse skupaj res zabavno …« 

 

Če bi torej radi izvedeli:

– kdo so pevci pozabljenih pesmi in kako lahko poješ nekaj, kar je že pozabljeno,

– katere mokre sanje sanja večina moških, pa si tega ne upa povedati na glas,

– kje najde literarni ustvarjalec pravšnjo dozo inspiracije za svoje stvaritve,

ne zamudite dogodka, ki bo vse prej kot le suhoparno literarno druženje. Osebam z vbrizganim botoxom priporočamo, da zaradi nevarnosti pojava smejalnih gubic pred dogodkom opravijo obnovitveni poseg. Mladoletnikom pa, da dogodek obiščejo v spremstvu odrasle, ne nujno čisto trezne osebe.


 pet. / 13.1. 2016 / 21:30

tradicionalni

NOVOLETNI BALL

The KRONIK`s

cena vstopnice : 8,oo EUR

sob. / 24.12. 2016 / 24:00

tradicionalna “polnočnica” kluba KGB

JAZZ LADIES

cena vstopnice : 10.oo EUR


ned. / 25.12. 2016 / 21:00

Nastanek skupine WAKE UP sega nekje v leto 1986. V sami skupini se je izmenjala vrsta znanih mariborskih glasbenikov. Trenutno skupino sestavljajo glasbeniki, mnogih v preteklosti precej uspešnih rock in country bandov, kot so: Preporod (zmagovalec na vseslovenskem rock festivalu Portorož 1978, predskupina na jugoslovanski turneji rock skupine Buldožer 1978), Pohorje Express (dve plošči izdani pri založbi RTV Slovenija, udeleženec mnogih mednarodnih festivalov ter zmagovalec jugoslovanskega country mastersa leta 1985 ŠTUK Maribor), Snežna Kraljica (plošča izdana pri kasetni produkciji RTV Slovenija in zmagovalka lestvice Radia Maribor 1988, nastop v zaključnem delu Slovenija rock 1993), Testament (udeleženec mnogih festivalov v letih 1976 do 1979). Sama skupina WAKE UP je v preteklosti igrala že v mnogih klubih kakor tudi dvoranah ter stadionih po vsej Sloveniji. Naj jih omenim le nekaj; stadion Ljudski vrt Maribor, dvorana Tabor Maribor, dvorana ŠTUK Maribor, dvorana Golovec Celje, Avditorij Portorož, Snežni stadion Maribor, itd. Leta 1983 je bila tudi predskupina na razprodani jugoslovanski turneji Plavega Orkestra. Omenimo naj še nastop skupine WAKE UP na slovenskem Live8 na Prešernovem trgu v Ljubljani leta 2005 (organizator Stranka mladih in Unicef Slovenije), nastop skupine na Festivalu Lent v letu 2007 in 2008. Program se sestoji iz uspešnic skupin kot so: Pink Floyd, Lynyrd Skynyrd, Deep Purple, Uriah Heep, Roling Stones, Gary Moore, Whitesnake, Eric Clapton, Free, Carlos Santana, Jimmy Hendrix, Rory Gallagher, Creedence Clearwater Revival, The Spencer Davis Group, The Doors, ZZ-top, Cream itd… Trenutno skupina igra v sledeči postavi:

Gregor Jančič “Moon” • vokal

Rado Tomažič • vokal/kitara

Iztok Jančič • vokal/kitara

Darko Čerič • vokal/bas kitara

Bojan Lubej • vokal/klaviature

Renato Vinko • bobni

cena vstopnice : 6,oo EUR


tor. / 20.12. 2016 / 20:00 

cena vstopnice : študentska / dijaška bo 3,oo EUR, ostali odrasli pa plačate 4,oo EUR.


sre. / 21.12. 2016 / 20:00 

KISLA ŽÜPA Prleški kabaret

plakat Kisla žüpa

Prlek je človek zemlje, nasmejan, hudomušen in melanholičen. Zaljubljen v svoje gorice in ljudi. Zdrava kmečka pamet, ki jo Prlekija že stoletja “izvaža” v svet je kriva, da so Prlekijo poimenovali “slovenske Atene”, saj so mnogi Prleki našli svoje mesto med največjimi osebnostmi slovenske in svetovne zgodovine.

“KISLA ŽÜPA” je prleški kabaret. Kalejdoskop besed, pesmi in okusov. Dogodek smeha in resnice, ja na trenutke tudi otožnosti in nejevolje, ker živimo prekratko, da bi se pretvarjali. Vse skupaj pa podprto z domačim krühom, zablom, lükom in zalito s kupico vina. Za vsakega nekaj!

cena vstopnice – 10,oo EUR


sre. / 14.12. 2016 / 20:00

etnika-logo

mammal

Mammal Hands (UK)

Nick Smart – el.klavir
Jesse Barret – bobni, tabla
Jordan Smart – saksofon

“Hypnotic, minimal, power house, jazz trio”

Če so vam všeč plesni ritmi, ki prihajajo z novim valom v jazz glasbi in če ste uživali na slovenskih koncertih kanadskih Badbadnotgood ter angleških GoGo Penguin, potem ne smete zamuditi mariborskega koncerta odličnega angleškega tria MAMMAL HANDS.
MH so sveža otoška novojazzovska transžanrska atrakcija, ki s svojo hipnotično fuzijo jazza, folka in elektronike na groove podlagi osvaja festivalske odre po vsem svetu. Prepričali so tako zahtevni tradicionalni jazz publikum, kakor tudi mlajše generacije, ki se navdušujejo nad modernimi pristopi v glasbi in mešanju stilov.
Odkril jih je nihče drug kot basist Nick Black iz skupine GoGo Penguin, ki jih je takoj predstavil neodvisni založbi Gondwana Records, kjer so tudi pingvini sami posneli prvih nekaj albumov.
Skupina je sicer nastala leta 2012, ko se je bratoma Nicku in Jordanu, ki sta nastopala kot duo elektronske glasbe, pridružil bobnar Jesse Barrett. Jesse je v glasbo skupine prinesel vplive severno indijske in Sufi glasbe ter afriške trance glasbe šamanističnega izvora.
Glasba tria temelji na na videz preprostih glasbenih idejah, ki se sčasoma prelevijo v neverjetno zapeljive melodije. Z dodajanjem ritmičnih loopov in stalne repeticije ustvarijo nekakšen učinek kolektivnega transa, ki zajame tudi poslušalce.
V svojo glasbo so MH prinesli opojno mešanico vplivov kot so Bonobo, Steve Reich, Phaorah Sanders, John Coltrane in Philip Glass. Zaradi hipnotičnega gruvanja, v katerem spajajo ritmiko sodobne dance glasbe in jazza, jih radi primerjajo jih s skupinama Portico Quartet in GoGo Penguin.

Povabila na ameriške in kanadske odre so začela deževati po njihovem lanskem izjemno odmevnem debitantskem nastopu na Montreal Jazz Festivalu.

Diskografija:
Animalia (2014)
Floa (2016)

cena vstopnice : 10,oo EUR

 čet. / 15. december 2016 / 20:00

Tadej_B1

cena – vstopnice – 11,oo €


pet. / 16.12. 2016 / 21:30

The Sticky Licks

Tvoj najljubši ansambel, The Sticky Licks, praznuje 5. rojstni dan! V ta namen se bomo zbrali v mariborskem klubu KGB, poslušali odlično glasbo prej omenjenega ansambla, nazdravili in pojedli torto!

cena vstopnice : 5,oo EUR


sobota / 17.12. 2016 / 21:30

vatrio-lent2016-sasahuzjak

Vasko Atanasovski Trio

TRADICIONALNO VASKOVANJE

Vasko Atanasovski – vokal, saksofon, flavta

Dejan Lapanja – akustična kitara

Marjan Stanić – bobni in tolkala

High Energy Vitamin Music

Vasko Atanasovski Trio, ki je v našem podnebju ustvaril poponoma nov glasbeni stil, ima za seboj že tri albume in številna gostovanja na Kitajskem, v Argentini ter po Evropi in v Indiji. Virtuozna trojica pa vsekakor ne bo spustila koncerta v klubu KGB v Mariboru, kamor se tradicionalno vračajo že šesto leto, saj se prav v tem okolju zmeraj ustvari izjemno prijetno in pozitivno vzdušje. Energičnih in poskočnih nastopov, v že itak veselem decembru, se je prijelo navihano ime ‘Vaskovanje’.

Ekstatičnost in brezkompromisnost, so znane značilnosti nastopov Tria , ki nikogar ne pusti hladnega ali brezbrižnega. Živahni ritmi nas hitro pokličejo k plesu. Besedila v angleščini, srbohrvaščini in slovenščini so v glavnem ljubezenska, navdihnjena s humorjem in z izvirnimi, duhovitimi metaforami. Trio, poleg Vaska, sestavljata še virtuoz na bobnih in tolkalih Marjan Stanič ter izjemen, eklektičen kitarist Dejan Lapanja.

Avtor glasbe in besedil, Vasko Atanasovski, ki ga sicer poznamo po sodelovanjih s svetovno znanimi glasbeniki, mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov ter po izjemnem glasbenem opusu in izvirnosti, je s svojo glasbo prepotoval že dober del sveta in do sedaj izdal že 14 albumov. Dobrodošli na ‘Vaskovanju’!

Press:

…»So nekaj najboljšega, kar imamo.«

Jaša Lorenčič, Večer

»Vasko Atanasovski Trio je fantastičen! Slišati bi jih moral ves svet«

Zdenko Matoz, Delo

»Glasbeno je Atanasovski ob pomoči zvestih in enako imenitnih članov tria, vsestranskega Dejana Lapanje z električno kitaro in spremljevalnim vokalom ter Marjana Stanića z nikoli mirnimi bobni in tolkali, tako rekoč ustvaril, vsaj za naše podnebje, popolnoma nov slog.«

Mario Batelić, Radio Študent

cena vstopnice : 12,oo EUR

sob. / 10.12. 2016 / 21:00

etnika-logo

jukic-ana

ROBERT JUKIČ : “ŽENSKE”

feat. ANA BEZJAK

Ana Bezjak – vokal
Tomaž Gajšt – trobenta
Rok Lopatič – klavir
Saša Lušić – kitara
Robert Jukič – kontrabas
Janez Gabrič – bobni

Eden najboljših slovenskih kontrabasistov Robert Jukič je spisal obsežen in zahteven glasbeni projekt s trinajstimi skladbami v katerih prepleta različne glasbene motive ter se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube, upanja in drugih življenjskih tem. Pri tem Robert ne želi ugajati za vsako ceno, temveč odstirati in raziskovati.
Kot ŽENSKE so se na nov album podpisale Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Nina Vodopivec, Tamara Obrovac, Anika Horvat, Maya, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Katja Šulc, Aphra Tesla, Astrid Kuljanić in Ana Bezjak. Na koncertu v klubu KGB bo naštete zastopala ta trenutek verjetno najboljša mariborska vokalistka Ana Bezjak.
»ŽENSKE so poklon ženski, njeni moči, predanosti, vztrajnosti. ŽENSKE so stalno prisotne zgodbe, a jim je redko dana beseda. Te zgodbe lahko podajo le prepričljivi interpreti, ki jim dajo glas in obraz, ki v njih vdahnejo življenje,« je o svojem glasbenem projektu povedal Robert Jukič.

“Ženske so genialno osmišljen projekt in če kdo, potemtakem slovenski glasbi vrača sijaj Robert Jukič s svojimi Ženskami.” JAZZETNA

cena vstopnice : 10,oo EUR

sre. / 7.12. 2016 / 20:00

Vesna Anđelković 

LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

foto 4

Za vse romantike, jugo nostalgike, izbirčnice in izbirčneže, iskalke in iskalce v ljubezni – odlična monokomedija!  Iz prestolnice čevapčičev in pleskavic prihaja v klub KGB rojena leskovčanka Vesna Anđelković z odlično monokomedijo LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN. Etno monokomedija o žensko-moških težavah. Smeh, aplavzi in pohvale številnega občinstva so najboljše priporočilo za ogled te predstave. Predstava v kateri boste tudi moški dobili veliko nasvetov! Predstava je bila v preteklosti velik hit v Srbiji in dve sezoni razprodana v gledališču Slavija Beograd (Pozorište Slavija), kjer sta kraljevala Zijah Sokolović in Vesna Anđelković. Prodaja vstopnic: 1h pred predstavo v Klubu KGB.

Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Leskovcu a ker je tam vse zanič, se odloči priti v Maribor. Kaj vse preživlja zaradi ljubezni, kaj vse se ji dogaja, koga in kakšne moške je imela, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.

cena vstopnice – 10,oo EUR


čet. / 8.12. 2016 / 20:00

Kvartet Mascara

15194549_812183818921607_3631733825134453477_o

Polona Udovič (glas, violina), Timi Krajnc (kitara), Vojko Vešligaj (kitara), Mitja Režman (bas kitara) so akademsko izobraženi glasbeniki, vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru. Kvartet Mascara je odsev izkušenj in širokega umevanja glasbe, umetniška pot in predano delo glasbenikov pa prepleteno s številnimi posamezniki, komornimi skupinami, orkestri, ansambli, koncertnimi dvoranami in festivali širom po svetu.

»Vihar strasti in mir oceana, ki počiva nekje med Iberskim polotokom, J. Ameriko in bogatim ljudskim izročilom je muz(ik)a, ki povezuje Polono, Timija, Vojka in Mitja. Mascara raziskuje prostor znotraj in zunaj platna resne glasbe, previdno, spoštljivo barva čez črto, s čopičem napetih strun in toplino glasu«. Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa, Lizbone…, med bordeli in milongami…, med radostjo in bolečino…, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci… To je glasba, ki igra ponoči, ki prihaja z luno in umira s soncem

Glasbenike povezuje križišče zgodovine, na katerem se vsako noč srečujejo tisti ki so, in oni ki jih na videz ni več. Tam na vogalu stoji caffe Mascara in če prideš bliže slišiš Marizo, Dulce Pontes, Astorja Piazzollo, Amalio Rodrigues in mnoge druge… tiste, ki so ubežali sili težnosti salonskega parketa in zaščitili srca pred bliščem klišejev…

Polona Udovič (glas),
Timi Krajnc (kitara),
Vojko Vešligaj (kitara),
Mitja Režman (bas kitara)
cena vstopnice : 9,oo  EUR

pet. / 9.12. 2016 / 21:30

The Cock Tails

the-cock-tails2

Smo zasedba z 4 letnimi izkušnjami na odru, katera izredno uživa v live nastopih. Naš cilj je, z energičnim funk, blues – rock nastopom, spraviti par plesnih čeveljčkov na plesišče 

Zasedbo sestavljamo:

Tomi Brus na vokalu, Staš Sukič na kitari, Aleš Mir na bobnih in Luka Škrilec na bas kitari
cena vstopnice : 7,oo EUR

Dragi prijatelji dobre glasbe!

Vabimo vas, da se udeležite katerega od naših dogodkov ob 12. ediciji festivala Etnika. Družili se bomo dva večera na dveh različnih lokacijah, pripravili pa smo vam nekaj vrhunskih koncertov.

Petek,  02.12.2016 /  Klub KGB

ob 21:00   BALKANOMAD (Slo, Makedonija)

ob 22:15   OLCAY BAYIR (Turčija/Velika Britanija)

Sobota,  03.12.2016 /  Klub KGB

ob 21:00   ANA CARLA MAZA (Kuba)

ob 22:15   VAUDOU GAME (Togo/Francija)


 čet. / 1.12. 2016 / 20:30

koncert

BOŠTJAN ZORC

bpromof

Prvi dan v letošnjem decembru bo dogajanje v KGBju popestril mariborski kitarist Boštjan Zorc s samostojnim akustičnim nastopom. Boštjan sicer deluje v zasedbah “Feel the Phil Collins tribute show”, “The Dreams”, “BAnDASS” (bivši “Tresperados”) in “Boštjana Bračiča”.
Njegov melanholičen program obsega stilsko precej raznoliko glasbo. Nekaj skladb je avtorskih, večina pa prirejenih. Od ragtime-a, bluesa, preko folka, popa, pa vse do rocka. Večina skladb je izvedenih z vokalom in akustično kitaro, nekaj s havajsko “weisseborn” kitaro, orglicami, mandolino in stomp boxom. Po kar nekaj uspelih samostojnih koncertih letos po Sloveniji, bodo tokrat, v klubu KGB, slednjega popestrili prav posebni gostje:

Ida Harc (Magični ljubavni tepih) – vokal
Maja Kolmanič (Ingver) – cajon
Miro Zavec (No name blues band) – ustna harmonika
Matjaž Lorber (Magični ljubavni tepih) – bas kitara

Prav prijazno vabljeni

cena vstopnice – 5,oo EUR

čet. / 23.11. 2016 / 20:00 

KISLA ŽÜPA Prleški kabaret

plakat Kisla žüpa

Prlek je človek zemlje, nasmejan, hudomušen in melanholičen. Zaljubljen v svoje gorice in ljudi. Zdrava kmečka pamet, ki jo Prlekija že stoletja “izvaža” v svet je kriva, da so Prlekijo poimenovali “slovenske Atene”, saj so mnogi Prleki našli svoje mesto med največjimi osebnostmi slovenske in svetovne zgodovine.

“KISLA ŽÜPA” je prleški kabaret. Kalejdoskop besed, pesmi in okusov. Dogodek smeha in resnice, ja na trenutke tudi otožnosti in nejevolje, ker živimo prekratko, da bi se pretvarjali. Vse skupaj pa podprto z domačim krühom, zablom, lükom in zalito s kupico vina. Za vsakega nekaj!

cena vstopnice – 10,oo EUR


čet. / 24.11. 2016 / 21:00

Serbian Folk Showinists

 Emilio Castiello – Milko (FR)  &

člani Symbolic Orchestra in Terrafolk

15000230_1137714339617768_5189569858300750176_o

Gostujoči mentor Specialnega Godalkanja že tradicionalno pred začetkom delavnic nastopi tudi s svojim koncertnim programom. Prejšnjič je ob obisku Jeana-Christopha Gairarda – Ionice na koncert v Maribor orkester peljal romunski avtobus. Glasbeniki niso nehali igrati celo pot in so ob postanku priredili tudi manjši koncert na bencinski postaji. Tokrat prihaja že znani nastopač, mojster srbske glasbe, Emilio Castiello – Milko. Na zadnjem koncertu v Festivalni dvorani v Ljubljani se bodo poleg mentorjev predstavili tudi orkestri udeležencev izobraževanj Specialnega Godalkanja, tokrat cepljeni s srbskimi trilčki. Pridite in doživite folk glasbo v pravem pomenu besede – ko meje med nastopajočimi in publiko ni več oz. ne vemo, kdo je kdo. Če tokrat zamudite, bomo v začetku februarja trilogijo Transylvanian Folk Eaters, Serbian Folk Showinist dopolnili z Bulgarian Folk Feminists. Vlogo pastirke orkestra bo takrat prevzela mojstrica švedske, klasične in bolgarske glasbe Sofia Högstadius.

Sodelujejo:

Emilio Castiello – violina, mandolina, glas

Bojan Cvetrežnik – violina, mandolina

Barja Drnovšek – violina

Vanja Dizdarević – kontrabas

Uroš Jezdić – harmonika

cena vstopnice – 10,oo eur


 pet. / 25.10. 2016 / 22:00   

ŽUTA OSA Balkan Etno  

25-11-2016-zuta-osa-obja-plak 

cena vstopnice – 8,oo eur


   sob. / 26.11. 2016 / 21:30    

koncert skupine

KATALENA ( Slo)

“Katalena v KGB-ju: ker eno brez drugega preprosto ne gre.”

neimenovana-priloga-00007

cena vstopnice – 12,oo eur


pet. / 18.11. 2016 / 21:30 

DEJAN PEČENKO SOLO – ELECTRONIC JAZZ DESIGN – SOUND OF IBIZA

dsc_9650

PEČENKO DEJAN – pianist, skladatelj, profesor

DEJAN PEČENKO – rojen v Mariboru. Deluje in živi tako v Sloveniji kakor v Avstriji, kjer je leta 1985 z odliko diplomiral na umetniški Univerzi za glasbo (jazz institut) v Grazu ter prejel posebno nagrado ministrstva za šolstvo in znanost Avstrije. Med leti 1985-1989 je ustvarjalno pot nadaljeval kot pedagog, jazz pianist, klaviaturist in komponist. V tem času je sodeloval z številnimi priznanimi tujimi in domačimi umetniki na različnih projektih, ploščah oz. CD, snemal za radio in televizijo, z jazz zasedbami pa nastopal na številnih jazz festivalih in turnejah. Med leti 1989 -2004 deluje kot docent (smer klavir jazz) na Anton Bruckner Konservatorium , od leta 2005 pa je Univ.Prof. na Anton Bruckner Universität v Linzu ( Institut für Jazz und improvisierte Musik ). Sočasno je na Kunstuniversität für Musik ( Institut jazz ) v Grazu med leti 1995 in 2004 predaval predmet Klavierpraxis. Leta 1992 je sestavil učni načrt za smer klavir jazz na srednji glasbeni šoli v Ljubljani, kjer je  prav tako dve leti poučeval. Od leta 2015 deluje tudi na Pedagoški fakulteti niverze v Mariboru.V svoji bogati glasbeni karieri je sodeloval na mnogih projektih in posnel okoli 50 laserskih plošč (cd). Med drugim je pod lastnim imenom izdal še dve plošči z triom in dve solistični. Izvedel je kar nekaj studijskih, radio in TV produkcij za znane evropske TV hiše : ZDF, SAT 1, HTV, 3 SAT, ÖRF 1, EBU, RTV SLO… Za avtorsko ploščo (Persepolis) je leta 1989 prejel nagrado združenja estradnih umetnikov Jugoslavije , za zgoščenko pa leta 1992 Zlatega petelina (Slovenija) , leta 1994 pa je prejel Zlato noto.

Sodelovanje na večjih evropskih jazz festivalih : Leverkusen, Lugano, Zug,Wadeswill, Saalfelden, Wiesen, Berlin, Moers, Nürnberg, Vilshofen, Debrecen, Athens, Korinthos, Lenk, Dresden, Festival Mitte Europa Chemnitz, Zagreb, Beograd, Sarajevo , Skopje, Ljubljana, Varaždin, Kristianstadt, Moskva,Vilnius, Tallin , Bruneco, Burghausen, Maribor, Ascona, Graz, Salzburg…

         Sodelovanje z priznanimi glasbeniki: Reggie Workman, Pharoan Aklaff, Doug Hammond, Aladar Pege, Barbara Thomson, Lee Harper, Oskar Klein, Heinz von Hermann, Harry Stoika, Ernie Wilkins, Alain Praskin, , Tom Lellis, Peter Omara, Hans Salomon, Bummi Fian, Gianni Basso, Jojo Mayer, Wladimir Tschekasin, Richard Ősterreicher, Ferdinand Povel, Erich Kleinschuster, Petar Ugrin, John Marshall, Tom Lellis, Esma Redjep, Don Menza…

cena vstopnice – 8 ,oo EUR


sreda 16. november 2016 / 20:00

Vesna Anđelković – LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

foto 4

Za vse romantike, jugo nostalgike, izbirčnice in izbirčneže, iskalke in iskalce v ljubezni – odlična monokomedija!  Iz prestolnice čevapčičev in pleskavic prihaja v klub KGB rojena leskovčanka Vesna Anđelković z odlično monokomedijo LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN. Etno monokomedija o žensko-moških težavah. Smeh, aplavzi in pohvale številnega občinstva so najboljše priporočilo za ogled te predstave. Predstava v kateri boste tudi moški dobili veliko nasvetov! Predstava je bila v preteklosti velik hit v Srbiji in dve sezoni razprodana v gledališču Slavija Beograd (Pozorište Slavija), kjer sta kraljevala Zijah Sokolović in Vesna Anđelković. Prodaja vstopnic: 1h pred predstavo v Klubu KGB.

Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Leskovcu a ker je tam vse zanič, se odloči priti v Maribor. Kaj vse preživlja zaradi ljubezni, kaj vse se ji dogaja, koga in kakšne moške je imela, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.

cena vstopnice – 10,oo EUR


sob. / 12.11. 2016 / 20:00    

LITTLE JOHN NEE (Irska)

1920x1080_projekcija_johnnee

Little John Nee is a writer/performer based in Co. Galway in the west of Ireland. A prolific creator of work for theatre he was recently elected to Aosdána (established by the Irish Arts Council in 1981 to honour artists whose work has made an outstanding contribution to the creative arts in Ireland) His style of storytelling theatre with music has won him international recognition and his play “Sparkplug” won an Irish Times Theatre Award for his sound design while the RTE radio version won a Special Mention Prize at the Prix Italia 2013. He has recently published a book of Haiku “The Apocalypse came on a Friday” and previously his “A Donegal Trilogy” was published by An Grianan Theatre. He has released an album of songs from his theatre shows recorded with The Caledonia Highly strung Orchestra. “Songs from the Lough Swilly Delta” . Little John Nee has been commissioned to write plays for Barabbas Theatre Company, Axis Ballymun, Scottish Touring Theatre Consortium, An Grianan Theatre,  Earagail Arts Festival, Donegal Co. Council, Leitrim Co. Council, children’s plays for Galway Arts Festival and a radio play for RTE Radio Drama on One.

Little John Nee je pisatelj / izvajalec s sedežem v Co. Galway na zahodu Irske. Ploden ustvarjalec dela za gledališče je bil pred kratkim izvoljen v Aosdána (Svet za irske umetnosti, ustanovljen leta 1981 v čast za umetnike, katerih delo je doseglo izjemen prispevek v ustvarjalnih umetnostih na Irskem). Njegov slog »pripovedovanje gledališča z glasbo«  je dobil mednarodno priznanje in njegov play “sparkplug” prejel nagrado Irish Times Theatre Award za njegovo oblikovanje zvoka, medtem ko je radijska različica RTE dobila posebno nagrado A Special Mention Prize na Prix Italia 2013. Pred kratkim je izdal knjigo v haikuju “The Apocalypse came on a Friday”  in že njegovo “A Donegal Trilogy”  je objavil An Grianan Theatre. Z The Caledonia Highly strung Orchestra, je posnel album songov iz njegovih gledališko – glasbenih nastopov z naslovom “Songs from the Lough Swilly Delta”  .  Little John Nee je pisal tekste tudi za predstave gledališč Barabbas Theatre Company, Axis Ballymun, Scottish Touring Theatre Consortium, An Grianan Theatre,  Earagail Arts Festival, Donegal Co. Council, Leitrim Co. Council, children’s plays for Galway Arts Festival in za  radio play for RTE Radio Drama on One.

14-kanftest-to-go-01

cena vstopnice – 


 pet. / 11. 11. 2016 / 21:30      

koncert skupine

60’s večer – MAGIČNI LJUBAVNI TEPIH (Slo)

bond FB event cover MLT

Alien Andrej Partljič – kitara, vokal / Ida Harc – vokal / Vlado Kraner – kitara / Andrej Karo – klaviature / Tadej Jambrovič – bas / Matjaž Lorber – bobni

Magični ljubavni tepih vas bo s svojim pestrim venčkom glasbenega izbora iz šestdesetih nosil križem kražem med The Doors, Led Zeppelin, The Allman Brothers Band, Johnny Riversom, Pink Floyd, … vse do psihedelije, bluesa, rock’n’rolla in detektivskega popa. Pred in po koncertu vas bo razvajala skrbno izbrana glasba šestdesetih let – pesmi, ki ste jih pozabili, pesmi, ki jih nikoli niste poznali, in tiste, ki si jih prepevate vsak dan.

www.facebook.com/magicniljubavnitepih

cena vstopnice – 5,oo EUR


 čet. / 10.11. 2016 / 20:30   

cikel koncertov BLUE PLANET (organizira ETNIKA Maribor)

DANIEL NÖSIG / JURE PUKL QUINTET ( (Slo, Aut, USA, H)

14702364_1202300779842494_5730480828284484007_n

Daniel Nösig – trobenta / Jure Pukl – saksofon / Tzumo Arpad – el. klavir) / Robert Jukič – bas / Gregory Hutchinson – bobni

cena vstopnice – 10,oo €


sreda 9. november 2016 / 20:00

zike-i-roda-finalno

Ambasador dobre volje UNDP-a za tolerancij u i nenasilje

Zij ah A. Sokolović

“Rođenje – KOBAJAGI DONIJ ELA ME RODA”

Premij era 18. 02. 1993, Interkulttheater, Wien

 

Kada Glumac uđeu prazan Prostor počinje pozorište, kaže Peter Brook. To je jedina ideja koja me vuklada od jedne Riječi gradim formu pozorišne predstave i da sa njome istražujem granice Glume. Ovo nije monodrama, ovo je istraživanje. Postoje različite vrste dramaturgije koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgij a koja mene zanima jest dramaturgija Glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan Glumac. Savremeno je pozorište, grabeći neumorno naprij ed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u rij eči ROĐENJE. Tajna sopstvenog porij ekla je jedna od najuzbudljivij ih koja se pred dij ete postavlja od trenutka kada stekne svij est o sebi. Od toga kako će biti razrij ešena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov dalji odnos prema sopstvenoj polnosti, odnos prema drugom polu, razumij evanje ljubavi i svij eta u kojem živi, zavisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste. Formula naizgled jednostavna, ujedno čarobna i pripada Glumcu istraživaču. U današnje vrij eme komunikacija, kompjutera i televizij e i najmlađi se smij u pričama “o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu”. O naoko zabranjenim temama, ja sam stavio Glumu ispred sebe, igrajući otvoreno, slobodno, vedro, “rugajući” se iz kuta malog i slabog subjekta djeteta svij etu odraslih na način kako su to činili istinski humoristi, kao što je Ephraim Kishon. Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dij alog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komplonenta fl uidne veze gledališta i pozornice, bude sam Glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmij eh na najprirodnij i i najprij atnij i način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplij e preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece.Iz “Rođenja – Ko bajagi donij ela me roda” rodio se The/Arto projekt.

 

Zij ah A. Sokolovic, Wien, Austrij a 1992/93

 

Tekst preveden na slovenački jezik, Ljubljana 1998, igra Gašper Tič, nagrada “Zlatna paličica”. Nagradom publike predstava nagrađena “Mostarskom liskom” kao najbolja predstava, Mostar 2006.

Tekst preveden na hrvatski jezik, Zagreb 2003, igra Dražen Šivak, Nagrada Hrvatskog glumišta. 

 

Rođenje” je prva prestava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”, onda nastaju

predstave “Matematika – ah, ta matematika”, “Telefon – Halo, tko i zašto telefonira?!”. U okviru UN i

EU projekata koji se bave društvenim problemima nastaju predstave “Droga – Reci drogi NE!” i “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” koja je osvojila nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencij e nasilja u Europskoj unij i, na dodjeli Europske nagrade za prevencij u kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurencij i 28 zemalja.

Cena vstopnice – 11,oo EUR

 


 

   Sob. / 5.11. 2016 / 21:30    

koncert skupine

KRALJ MATJAŽ (Slo)

Rock skupina  –  Kralj Matjaž – Pubec, dedki in dečva z vseh vetrov. Dobesedno ekipa vseh velikosti in proporcev, glasbeni navdušenci vseh starosti, od slabih 40 do zgodnjih 60, (nešolani) ambasadorji ljubezni do glasbe … Bend, neobremenjen s političnimi predstavami o sodobnem svetu, poln medgeneracijskih nesoglasij in različnih pogledov na muziko … Res čudežno, glede na različen starostni potencial zasedbe, da še gonimo isto kolo! Smo pa banda entuziastov in s pravim veseljem delimo svoje intimno navdušenje nad rokenrolom, upešanim in pospešenim rokom … pa tudi nad bluzom, kantrijem in ljubiteljsko improvizacijo.

Zasedba: Gregor Artnik (kitara, vokal), Andrijana Artnik (klaviature, vokal), Matjaž Kočan (bobni spr.vokal), Matjaž Vončina (bas spr.vokal), Emil Jezernik (solo kitara, spr.vokal).

cena vstopnice – 6,oo EUR


   pet. /4.11. 2016 / 21:30   

akumulatorji-logo

Akumulatorji ponovno v KGB. Na hitro. Ali pa tudi ne. Tradicionalno. Brezkompromisno. V stilu trdih kitarskih prijemov in v najboljši družbi. Zato ne smeš manjkati!

Akumulatorji so glasbena skupina štirih postavnih moških, ki so se odločili igrati nekoliko drugačno glasbo kot jo navadno i…grajo podobni bendi. Njihova možatost je poleg izvrstnega glasbenega izražanja razlog, da imajo toliko oboževalk in so dobro sprejeti povsod kjer se samo pojavijo. Pravzaprav je oboževalkam vstop dovoljen samo v spremstvu razsodnih moških, ki morajo vedno znova preprečiti vdore na oder. Zaradi njihove možatosti in seksapila so jim zavistni tudi drugi moški oboževalci. Tako je pač to, ko na odru stojijo kraftig kerlci, ki nažigajo blues-ovske ritme. Z eno besedno zvezo: Homme fatal.

Velik vpliv blues-a, country-ja in južnjaškega rock-a je botroval postavitvi zanimivo in delno neznane set liste. Pa kaj. Igrajo zato, da se zabavajo. Koncerti so intenzivni, usmerjeni kitarsko, zdržijo jih le poznavalci tovrstne glasbe. Vsekakor vabljeni!

akumolatorji

Dean Pandurović – Deki: Bas, vokal

Mihec Dajčman: Bobni

Tadej Durič: Ktara, vokal

Urban Čuješ – Čujko: Kitara, vokal

Žanr:

Blues, Country, Southern rock

Splet:

www.facebook.com/akumulatorji

cena vstopnice – 5,oo EUR


    čet. / 3.11. 2016 / 20:00    

koncert zasedbe

TRIO MAUKO, TORI, ZUPAN (Slo)

screen-shot-2016-10-24-at-15-16-03

TRIO: MAUKO TORI ZUPAN

Tina Mauko (Slovenija), je priznana slovenska akademska skladateljica, pianistka, improvizatorka in performerka. Iz tekmovanj ima več prvih nagrad, ter študenstsko Prešernovo nagrado. Ima velik kompozicijski opus, eno komorno opero, nekaj orkestrskih kompozicij, simfonično pesnitev Ana Ahmatova v ruščini in Judovsko Rapsodijo v hebrejščini. Kot pianistka improvizatorka koncertira v pomembnejših dvoranah doma (Cankarjevi torki) in v tujini (Sarajevska Vijećnica)…

Gostovala je na Festivalu Ljubljana, na bienalu Zagreb, na Festivalu Sarajevska Zima, bila rezidenčna skladateljica MK na Dunaju. Ima status svobodne umetnice in deluje kot operni korepetitor v SNG Maribor. Avtorski glasbeni performans je njen umetniški konstrukt in ideja. V eni osebi je skladatelj, pianist, improvizator in igralec v svojem filmu na platnu in v živo na odru. Uporablja kostum in scenografijo. Takšno uprizarjanje umetnosti je popolnoma unikatno

Flavtist Marko Zupan živi in ustvarja v Berlinu. Njegova bogata umetniška pot ga je popeljala že po celi Evropi, Japonski, ZDA, Kitajski, Koreji, Alžiriji, Podkumu in drugje. V klasični glasbi se ukvarja z vsemi stili od baroka do moderne, v zadnjem času pa se podaja tudi na skrivnostna pota improvizacije.

Jure Tori ime, ki ga tako v domovini kot v širšem delu sveta pozna praktično vsak, ki spremlja glasbeno dogajanje v zadnjih dvajsetih letih. Je samosvoj, karizmatičen glasbenik, katerega doktrina je kakovost, ki ostaja zaščitni znak tako njega kot vseh ustvarjalcev, s katerimi sodeluje. Tori je cenjen in poznan po svoji kreativnosti, energiji, senzibilnosti in unikatnosti svojega sloga, najsi gre za komponiranje ali za igranje. Vse to izvira iz njegove osebne skromnosti in radoživosti – dveh lastnosti, ki krasita redke. Zmožen je popolne koncentracije, zato ima v njegovem igranju vsak najmanjši detajl enako težo. S svojim avtorskim delom Jure Tori odkriva svojo osebnost. Včasih na igriv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet.

V zadnjih desetih letih si je sam ali v različnih domačih in tujih zasedbah – vse je oblikoval prav on – pridobil socialno in žanrsko različne publike doma in po svetu. V svoje projekte redno vključuje glasbenike z vsega sveta – Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Češke … – ter z njimi redno nastopa.

Jure Tori je virtuoz in romantik v eni osebi. Do sedaj je igral že na mnogih odrih širom sveta v duetu z Ewaldom Oberleitnerjem in v zadnjem času tudi z mednarodnimi zasedbami Tori Trio, Tori Tango, Tori story, Dunajski filharmoniki po Sloveniji, Avstriji, Češki, Slovaški, Italiji, Hrvaški, Veliki Britaniji, Franciji … ter s svojo skupino Orlek nastopal po mnogih evropskih državah, ZDA, Aziji, Avstraliji in Novi

Zelandiji. Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneyu (Filmski studiji FOX), Pekingu (Chaoyang Carnival, Star Live club), Betlehemu v ZDA (Musikfest), Buenes Airesu, Moskvi, Londonu, Parizu, Pragi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), São Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, Tveru v Rusiji (Filharmonija) … Igral je tudi v  parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Jure Tori je izjemno plodovit avtor, katerega pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko in se pojavljajo v jazz in etno kompilacijah Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Poleg tega je njegova glasba prisotna v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca, dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji, reklamnih spotih za televizijo, računalniških igricah za otroke, gledaliških igrah … Jure Tori je v svoji dolgoletni karieri izdal preko trideset cd-jev in je avtor številnih notnih izdaj.

https://www.facebook.com/Tina.Mauko/

http://www.juretori.com/

http://festivalursus.com/?page_id=1278&lang=sl

cena vstopnice – 10,oo €


  pon. / 31.10. 2016 / 22:00  

NOČ ČAROVNIC / HALLOWEEN

JEANNETTE (Slo)

jeannette-dobro

JEANNETTE je skupina petih glasbenikov iz Rogaške Slatine in Rogatca. Cilj glasbenega ustvarjanja in izbranih priredb je ohraniti “vintage” očarljivost glasbe, ki v nalezljivem swing ritmu vabi na ples.
Priredbe zajemajo širok nabor dobrih starih klasik bluesa, swinga, jazza in rock’n’rolla, za “cheri on top”, pa se med njimi znajdejo tudi vrhunci francoske šansonjerke Edith Piaf. Priredbe so narejene v ”stilu Jeannette”, za katerega je značilen zvok klavirske harmonike, hiter gipsy ritem in silovit energični alt vokal. Poleg uživanja v priredbah, so se lotili tudi avtorskega ustvarjanja, katerega rezultat lahko pričakujemo letošnje poletje. Cest la vie!

Barbara Rehar – vokal
Boštjan Letnar – klavirska harmonika
Alan Haidar – kitara
Aleš Boroš-Barni – bas kitara
Sandi Kampuš – bobni

cena vstopnice – 8,oo EUR


  pet. / 28.10. 2016 / 22:00 

Ph.D. KGB BIG BANG BAND (Slo)

phd-spil-kgb

Ph.D. KGB Big Bang Band (Slo)

» Igramo za prijatelje, sodelavce in profesorje FNM, FF in PEF«

»PhD KGB Big Bang Band smo posebna družba z glasbo povezanih prijateljev, katere glavna posebnost pa je, da smo zbrani sami fiziki, profesorji. Prvič smo se sestali v sklopu prireditve Noč raziskovalcev, ki poleg po vsej Evropi poteka med drugim tudi na Univerzi v Mariboru, do sedaj pa smo igrali še v Grazu, Splitu, na vsakoletnem akademskem plesu v Murski Soboti, ob podelitvah diplom in podobnih svečanostih na fakulteti, v Benetkah, v Ljubljani na otvoritvi Informative, v Cankarjevem domu, na Muti, na novoletnem koncertu v Žalcu, na konferenci v Bovcu in prihodnji špil planiramo v KGB-ju. »

Postava smo:

Pevka Anja

Kitarist Milan

Basist Teodor

Saksofonist Robi

Klaviaturist Samo

Kitarist Said

»Naš repertoar zajema priredbe uspešnic, ki so nam pač všeč in jih tudi malo prikrojimo po svoje, lahko pa je to filmska glasba, jazz standardi, bossa nova, inštrumentali, pop hiti, plesna glasba in s tolikšnim svetovnim naborom obljubljamo vsaj dve uri muziciranja in druženja – vljudno vabljeni !«

vstopnina – 1,oo EUR


  sob. / 29.10. 2016 / 21:30 

koncert skupine

EMŠO BLUES BAND (Slo)

 _580f220cbc88a

Emšo Blues Band – Ljubljanska skupina starejših mladincev, nekje med aktivno in upokojeno generacijo, ki v glasbi neizmerno uživa. Je čvrsta, homogena zasedba, ki se lahko pohvali s kar nekaj odmevnimi koncerti (Samostojna TV oddaja “Muzijka je to”, Mariborski Lent, Blues&Rock Fest Izola, Ljubljanski Prešernov trg, Murska Sobota, Celje, koperska Taverna, da o klubski sceni sploh ne govorimo…). Igrajo glasbo svoje mladosti v svojih priredbah, predvsem južnjaški rock-blues znanih ameriških izvajalcev.
Zasedba: Emil Pock (vokal), Edo Sušnik (kitara), Janc Galič (kitara), Andrej Konjajev (orgle, klavir), Slavc Žust (bas), Marko Avanzo (bobni, vokal) in David Kobe (tolkala).

cena vstopnice – 6,oo eur


  čet. 27.10. 2016 / 20:00 

Tatjana Kecman  – “PREKOBROJNA”

«PREKOBROJNA»

Ona je sedela i čekala da joj se on javi, a onda je poludela….

Tekst, režija i gluma : Tatjana Kecman

Po motivima bestselera «Dnevnik Bridžet Džouns»

KOMEDIJA

dsc_1998

Ovaj bestseler , po kojem je svojevremeno snimljen istoimeni film, je naišao na fantastičan prijem. To samo govori koliko je čovek danas postao opsednut formom, dakle izgledom, novcem, statusnim simbolima, brendovima,.. Jureći slepo za ”savršenom” formom života mi zapostavljamo njegovu suštinu. Junakinja poznatog bestselera je nemilosrdno “obogaćena” problemima naše, srbijanske žene. Naša Bridžet nema ni novac, ni stalni posao, ni svoj stan i naravno nema ni muža. Dok čeka poziv nesuđenog dečka isplivava njeno nezadovoljstvo izgledom, ponašanjem, prihodima…, životom koji vodi. U jednom momentu nezadovoljstvo kulminira i ona tobože okreće novi list u životu. Sledi uputstva za uspešan život koje pronalazi u časopisima. Promeniće sebe da je ”ni rođena majka neće prepoznati” smršaće , prestaće da puši………..DOĐITE DA VIDITE «DOKLE ĆE DOGURATI»!!!

cena vstopnice – 10,oo EUR

 sob. / 22.10. 2016 / 21:30  

DUO OBA (Slo)

foto-plakat

cena vstopnice – 10,oo EUR

  pet. / 21.10. 2016 / 21:30 

Koncert skupine Taman, napovedan za petek 21.10. 2016 se prestavlja / prestavi na spomladanski termin, datum bomo pravočasno objavili.

Hvala za razumevanje

koncert skupine

tAman (Slo)

img_2170-copy-2

Pisalo se je leto 1995.

Skupina bh beguncev je zaradi domotožja v ljubljanskem begunskem centru začela igrati in peti sevdalinke, tradicionalne bosanske ljubezenski pesmi…Nastal je Dertum. Posneli so koncertni CD, nastopali po celi Sloveniji, v Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji in BiH, v okrnjeni sestavi posneli še drugi CD, igrali…in počasi prenehali z delovanjem…

Pisalo se je leto 2015. Ena izmed pevk Dertuma, Maida je, na iniciativo prijatelja Mirze, zbrala okrog sebe prekaljene slovenske glasbenike Jeleno, Ninota in Luko. Nastal je tAman. Po prvem koncertu se jim pridruži nekdanji Dertumovac Marjan. Petčlanska zasedba preigrava tradicionalne ljubezenske pesmi s področja bivše Jugoslavije, prevsem iz BiH in Makedonije in tudi Srbije in Črne gore.

Če jih predalčkajo rečejo, da izvajajo jazz obarvano etno glasbo.

Skupino sestavljajo:

Maida Džinić Poljak, vokal

Jelena Ždrale, violina, bek vokal

Nino de Gleria, kontrabas, bas

Luka Ropret, kitara

Marjan Stanić, tolkala, bobni

Zakaj in kaj pomeni tAman?

Zato, ker je besedica aman v skoraj vsaki sevdalinki, je ene vrste vzdihovanje zaradi ljubezni, taman pa pomeni prava mera nečesa.

cena vstopnice – 8,oo eur


čet / 20.10. 2016 / 20:00  

večer impro teatra

BANDA FERDAMANA

banda-ferdamana-novo

cena vstopnice –

 

 pet. / 14.10. 2016 / 21:00   

MARKO ČRNČEC KVARTET

blue-note-14-9-2016

Marko Črnčec – klavir
Jure Pukl – saksofon
Žan Tetičkovič – bobni
MIlan Nikolić – kontrabas

Cikel koncertov Blue Planet (org. ETNIKA Maribor)

Marko Črnčec je eden najbolj priznanih sodobnih glasbenikov ter slovenskih “izvozov”. Na mednarodnem prizorišču je znan kot fenomenalen multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in
producent, ki enostavno deluje po žanrih, zlasti v jazz in popularni glasbi. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku.
Izdal je že tri albume kot vodja svojih zasedb. “Signature” ter
“Moral Interchange” sta oba izšla leta 2010 pri založbi B.A.S.E.;
njegov tretji album, “Devotion”, ki se ponaša z odlično NYC- zasedbo: Mark Shim (saksofon), Chris Tordini (kontrabas) in Justin Brown (bobni), je izšel pri Whirlwind Recordings, plodoviti ter priznani londonski založbi.

Le-ta zgoščenka je bila izbrana med 20 najboljših jazz izdaj leta 2014 pri enem največjih medijev jazz glasbe All About Jazz!

Vprihajajočem meseceu novembru bo pri španski založbi
Fresh Sound, New Talent izšla že njegova četrta plošča z naslovom “Ruthenia”, ki je nekakšno posvetilo velikim ruskim skladateljem 20. stoletja. Gre za suito, ki je napisana za jazz kvartet (Mike Moreno na kitari, Chris Jennings na kontrabasu ter Rudy Royston na bobnih), združen 11-članskim komornim orkestrom.

Marko je nastopal ali snemal z naslednjimi velikimi imeni glasbenega sveta: Seamus Blake, Bob Mintzer, Don Menza, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Luis Bonilla, Gary Chaffee, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown, Joe Sanders, Marco Minnemann, Stjepko Gut, Marcus Gilmore, Rudy Royston, Armando Gola, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, Chris Jennings, Kenny Grohowski, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Boško Petrovič in še bi lahko naštevali.

Na tem koncertu se nam bo Marko predstavil s svojim kvartetom, v katerega je povabil glasbenike, ki so poleg tega, da z njimi deli glasbene izkušnje že mnogo let, tudi njegovi dobri prijatelji: priznani slovenski saksofonist ter prejemnik Prešernove nagrade Jure Pukl, eden najbolj klicanih kontrabasistov v Evropi Milan Nikolić ter mladi slovenski glasbeni lev Žan Tetičkovič na bobnih.

cena vstopnice – 10,oo eur


  čet. / 13.10. 2016 / 20:00 

KISLA ŽÜPA Prleški kabaret

plakat Kisla žüpa

Prlek je človek zemlje, nasmejan, hudomušen in melanholičen. Zaljubljen v svoje gorice in ljudi. Zdrava kmečka pamet, ki jo Prlekija že stoletja “izvaža” v svet je kriva, da so Prlekijo poimenovali “slovenske Atene”, saj so mnogi Prleki našli svoje mesto med največjimi osebnostmi slovenske in svetovne zgodovine.

“KISLA ŽÜPA” je prleški kabaret. Kalejdoskop besed, pesmi in okusov. Dogodek smeha in resnice, ja na trenutke tudi otožnosti in nejevolje, ker živimo prekratko, da bi se pretvarjali. Vse skupaj pa podprto z domačim krühom, zablom, lükom in zalito s kupico vina. Za vsakega nekaj!

cena vstopnice – 10,oo EUR

 

pet. / 7.10. 2016 / 21:30 

The Dreams (Slo)

dreamsbr

“Southern rock” in “Blues” sta preozka okvirja za opis žanra 7 članske zasedbe “THE DREAMS”. Sta pa trden temelj za improvizacijo v živo, ki se zgodi vedno znova med izvajanjem klasik “ALLMAN BROTHERS BANDA”. Od konca leta 2011 “THE DREAMS” koncertirajo po domačih in tujih odrih. Več kot 2 urni program, nabit s pozitivno energijo in čustvi, daje njihovim koncertom značaj jam sessiona. Izkušnja, ki se jo da pridobiti le z obiskom koncerta. Doživite jo… VABLJENI!

sl

 

“THE DREAMS” so:

-Andrej Vengušt – vokal, ustna harmonika,

-Luka Vehar – el. kitara,

-Boštjan Zorc – el. kitara,

-Gašper Peršl – bobni,

-Vili Grdadolnik – slide kitara,

-Mitja Kavčič – klaviature,

-Jure Lopatič – bas.

cena vstopnice – 7,oo EUR

FB: https://www.facebook.com/TheDreamsABBTribute 

čet. / 6.10. 2016 / 20:00 

Vesna Anđelković – LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

foto 4

Za vse romantike, jugo nostalgike, izbirčnice in izbirčneže, iskalke in iskalce v ljubezni – odlična monokomedija!  Iz prestolnice čevapčičev in pleskavic prihaja v klub KGB rojena leskovčanka Vesna Anđelković z odlično monokomedijo LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN. Etno monokomedija o žensko-moških težavah. Smeh, aplavzi in pohvale številnega občinstva so najboljše priporočilo za ogled te predstave. Predstava v kateri boste tudi moški dobili veliko nasvetov! Predstava je bila v preteklosti velik hit v Srbiji in dve sezoni razprodana v gledališču Slavija Beograd (Pozorište Slavija), kjer sta kraljevala Zijah Sokolović in Vesna Anđelković. Prodaja vstopnic: 1h pred predstavo v Klubu KGB.

Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Leskovcu a ker je tam vse zanič, se odloči priti v Maribor. Kaj vse preživlja zaradi ljubezni, kaj vse se ji dogaja, koga in kakšne moške je imela, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.

cena vstopnice – 10,oo EUR


 tor. / 4.10. 2016 / 20:00  

Zijah A. Sokolović

KOBAJAGI DONIJELA ME RODA

zike-i-roda-finalno

cena vstopnice – 11,00 EUR


  pet. / 30.9. 2016 / 21:30 

koncert zasedbe

CLOCKWISE (Slo)

14233753_10210156267013204_1019071006_o

Clockwise je akustični duo, ki ga sestavljata osebi iz različnih glasbenih poti. Tamara je pevka akustične folk/pop skupine InSession, Urban pa vokalist in kitarist pop/punk skupine Last Dropout. V svojih izvedbah iščeta pravo mešanico različnih stilov in akustično prirejata znane pesmi večih žanrov. / cena vstopnice – 3,oo EUR


 petek, 23.9. 2016 / 21:30

koncert skupine

NO NAME BLUES BAND

Mariborska skupina, sestavljena iz izkušenih glasbenikov, vztraja pri ohranjanju izročila blues glasbe, ki mu dodaja lastne izvedbene tone. »Keep the blues alive« je moto, ki mu sledi že dobrih 10 let. Dokaz, da je blues še kako živ, je delujoča sodobna svetovna blues scena, katere utrip skozi svoje nastope skupina No name blues band približa našemu okolju.

foto nov logo

Člani skupine so: Boris Bobek – kitara / Bojan Dobrina – vokal / Zlatko Fišer – bas, vokal / Miro Zavec – ustna harmonika / Simon Štic – klaviature / Mario Modrinjak – bobni

cena vstopnice – 7,oo EUR


 sre. / 21.9. 2016 / 20:00  

Matjaž Javšnik

OD BOGA POSLAN

Legendarna avtorska monokomedija, ki je imela že preko 650 ponovitev. Matjaž v vlogi grobarja mojstrsko vodi gledalca od zibke do rakve v iskanju ljubezni ali pa vsaj požirka žganja. Tragična življenska zgodba obrobneža, ki prebudi človeško v nas.

Od Boga poslan - za Matjaža @ Skleda Smeha

cena vstopnice – 11 €


 čet. / 22.9. 2016 / 20:00  

Matjaž Javšnik

STRIPTIZ

Matjaž Javšnik nadaljuje z razgaljanjem in družbeno kritiko tudi v svojem novem projektu Striptiz. Tokrat na odru ne bo razgalil le sebe, temveč tudi vas – pravzaprav kar celotno Slovenijo. V Striptizu se sprehodi čez slovenske posebnosti in zanimivosti, pa tudi čez naše prednosti in slabosti. Skozi smeh se bomo spoprijeli z dvojino, ljubeznijo do pločevine, ki se blešči iz garaž in nadstreškov, družinskih vezi, športnih uspehov, slovenske šole, graditve kariere, interesnih skupin, javne uprave, pa vse do rak rane naše družbe – politike. Seveda Matjaž tudi tokrat ne bo pozabil na pregovorno slovensko zavist, kar nas dela unikum ne le v evropskem temveč kar v svetovnem merilu.

Da to drži se lahko prepričate sami – pridite, da ne boste ‘ favš’ tistim, ki se bodo med prvimi nasmejali do solz.

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE IN HIGIENO TELESA TER DUHA PRIPOROČA OGLED PREDSTAVE ZA KREPITEV TREBUŠNIH MIŠIC, RAZGIBANJE LEVE IN DESNE HEMISFERE IN PREPREČEVANJE ZAVISTI. OGLED PREDSTAVE JE DRUŽBENA ODGOVORNOST!

fotost3 - 2

cena vstopnice – 11 €

 pet. / 16.9. 2016 / 22:00  

RETRO VEČER v klubu KGB ……

24497592-retro-radio-red-microphone-headphones-on-table-old-style-photo-stock-photo

vstop vstopnine prost ….


  sob. 17.9. 2016 / 21:30 

PETER HUDNIK & MATIC AJDIČ

ACOUSTIC GRUNGE SHOW

PETER HUDNIK (vokal, akustična kitara – King Foo) in MATIC AJDIČ (akustična kitara, spremljevalni vokal – San Di Ego) sta se združila, da obudita popularno rock glasbo iz prve polovice devetdesetih let – “GRUNGE”. Na tematskih večerih preigravata največje hite bandov kot so Nirvana, Pearl jam, Alice in chains, Stone temple pilots, Soundgarden, Foo Fighters, Smashing Pumpkins in podobnih. Če si želite malo nostalgije na to obdobje in tovrstno glasbo ali pa le preživeti en lep večer, potem ste vabljeni da se nam pridružite na edinstvenem grunge žuru.

grunch show

cena vstopnice – 6,oo EUR

četrtek. / 9.6.  2016 / 20.00 / 11 eur

TADEJ TOŠ V ŽIVO!

Toša poznamo.

Vemo, da je naš.

Vemo ., da govori hitro in veliko.

Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega.

Vemo, da njegov dolgi jezik ne prizanaša nikomur – niti njemu samemu ne.

Tudi v KGB-ju bo tako.

Komaj čaka, da stopi na oder.

In še nasvet: otroci naj ostanejo doma.

Tadej_B1


čet. / 2.6. 2016 / 20:00 / 4 €

Impro z Bando kjer se bo igralo format Armando

 13245374_602456619923185_1809427435219634308_n

V četrtek, 2.junija pa bo ob 20h impro večer, kjer bodo improvizatorji iz Maribora in Kranja združili svoje sposobnosti v predstavi poimenovani Armando.

Predstava bo, za razliko od sredine, improvizirana. Improvizatorji in improvizatorke pa bodo navdih za prizore dobivali iz različnih dogodivščin, ki so se jim zgodile. Brez scenarija, režiserjev, pripomočkov… pa bodo ustvarili enkratno predstavo, ki je ne smete zamuditi.

Vstopnina 4€.


sre. / 1.6. 2016 / 20:00 / 4 €

Stand up in impro nastop

V Maribor prihajajo smešni Gorenci in upajo, da na odru KGBja ne bodo ostali sami!

Stand up + open majk

Začenjamo v sredo, 1.junija ob 20h s stand-up večerom. Nastopali bodo Sašo Stare, Rok Bohinc, Nejc Šmit in kdorkoli, ki bi želel preizkusiti svoje na-novo-napisane-šale pred publiko.

Trije fantje so že relativno uveljavljena imena v svetu komedije, če pa vi za njih še niste slišali jim tega prosim ne povejte. Vse tri ste lahko videli v kakšni od reklam, v oddaji na TV-ju ali pa na odru v malce bolj kvalitetnem striptiz lokalu.

Če pa se jim tudi vi želite pridružiti na odru pa je stvar preprosta. Pripravite med dve in petimi minutami ”materiala” (ideje, zgodbice, anekdote, ki se vam zdijo zabavni in želite preveriti, če se bi jim smejal še kdo izven vašega družinskega kroga) in pošljite sporočilo Bandi Ferdamani, ki organizira ta dogodek. Umestilo se vas bo v program in v sredo boste imeli priložnost spoznati Tremo.

NejcsašoRok

Open majkerji imajo brezplačen vstop na dogodek, za vse ostale pa je karta 4€.


sre. / 18.5.  2016 / 20.00 / 10 eur

Ambasador dobre volje UNDP-a za tolerancij u i nenasilje

Zij ah A. Sokolović

“Rođenje – KOBAJAGI DONIJ ELA ME RODA”

Premij era 18. 02. 1993, Interkulttheater, Wien

02 001

Kada Glumac uđe u prazan Prostor počinje pozorište, kaže Peter Brook. To je jedina ideja koja me vuklada od jedne Rij eči gradim formu pozorišne predstave i da sa njome istražujem granice Glume. Ovo nije monodrama, ovo je istraživanje. Postoje različite vrste dramaturgij e koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgij a koja mene zanima jest dramaturgij a Glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan Glumac. Savremeno je pozorište, grabeći neumorno naprij ed, ma gdje to naprij ed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u rij eči ROĐENJE. Tajna sopstvenog porij ekla je jedna od najuzbudljivij ih koja se pred dij ete postavlja od trenutka kada stekne svij est o sebi. Od toga kako će biti razrij ešena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov dalji odnos prema sopstvenoj polnosti, odnos prema drugom polu, razumij evanje ljubavi i svij eta u kojem živi, zavisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste. Formula naizgled jednostavna, ujedno čarobna i pripada Glumcu istraživaču. U današnje vrij eme komunikacij a, kompjutera i televizij e i najmlađi se smij u pričama “o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu”. O naoko zabranjenim temama, ja sam stavio Glumu ispred sebe, igrajući otvoreno, slobodno, vedro, “rugajući” se iz kuta malog i slabog subjekta djeteta svij etu odraslih na način kako su to činili istinski humoristi, kao što je Ephraim Kishon. Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dij alog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komplonenta fl uidne veze gledališta i pozornice, bude sam Glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacij e, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmij eh na najprirodnij i i najprij atnij i način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplij e preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece.Iz “Rođenja – Ko bajagi donij ela me roda” rodio se The/Arto projekt.

Zij ah A. Sokolovic, Wien, Austrij a 1992/93

Tekst preveden na slovenački jezik, Ljubljana 1998, igra Gašper Tič, nagrada “Zlatna paličica”. Nagradom publike predstava nagrađena “Mostarskom liskom” kao najbolja predstava, Mostar 2006.

Tekst preveden na hrvatski jezik, Zagreb 2003, igra Dražen Šivak, Nagrada Hrvatskog glumišta.

Rođenje” je prva prestava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”, onda nastaju

predstave “Matematika – ah, ta matematika”, “Telefon – Halo, tko i zašto telefonira?!”. U okviru UN i

EU projekata koji se bave društvenim problemima nastaju predstave “Droga – Reci drogi NE!” i “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” koja je osvojila nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencij e nasilja u Europskoj unij i, na dodjeli Europske nagrade za prevencij u kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurencij i 28 zemalja.


sre. / 11.5.  2016 / 20.00 / 3 eur

BANDA FERDAMANA

Večer impro teatra

images2HYF8I0T


tor. / 10.5.  2016 / 20.00 / 10 eur

foto 4

Vesna Anđelković

LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

Za vse romantike, jugo nostalgike, izbirčnice in izbirčneže, iskalke in iskalce v ljubezni – odlična monokomedija!

Iz prestolnice čevapčičev in pleskavic prihaja v klub KGB

rojena leskovčanka Vesna Anđelković z odlično monokomedijo

LJUBAV NA LESKOVAČKI NAČIN

Etno monokomedija o žensko-moških težavah. Smeh, aplavzi in pohvale številnega občinstva so najboljše priporočilo za ogled te predstave. Predstava v kateri boste tudi moški dobili veliko nasvetov! Predstava je bila v preteklosti velik hit v Srbiji in dve sezoni razprodana v gledališču Slavija Beograd (Pozorište Slavija), kjer sta kraljevala Zijah Sokolović in Vesna Anđelković.

Prodaja vstopnic: 1h pred predstavo v Klubu KGB

Zorka išče moškega svojega življenja najprej v Leskovcu a ker je tam vse zanič, se odloči priti v Maribor. Kaj vse preživlja zaradi ljubezni, kaj vse se ji dogaja, koga in kakšne moške je imela, bomo skupaj z igralko doživeli tudi obiskovalci. Preživeli bomo neko usodo ženske, polne nepozabnih pogovorov, moško ženskih nasvetov in zaključkov, katerih se bomo verjetno še dolgo spominjali.


tor. / 12.4.  2016 / 20.00 / 10 eur

“10:1” (“deset prema jedan”)

tatjana-kecman

»Skoraj vsak moški zaradi poroke in poročnih obveznosti doživi paničen strah. Ta predstava bo vaš strah le še okrepila!!!! Ugasnilo bo vsakršno upanje o lepem življenju v dvoje! Upanje v zakonsko zvezo se bo spremenilo v pepel po predstavi. Zaželeli si boste, da ostanete samski do konca tega in vsakega življenja. Minila vas bo volja po ženskah …. SEVEDA SE HECAMO!!!

Ta predstava je komedija o desetih ženskih likih, ki jih, k sreči, ne videvamo vsak dan. Ali pa jih?

V eni uri predstave se bomo postavili v kožo moškega, ki se je znašel pred vprašanjem : » Oženiti se ali se ne oženiti?«


logo dem vstopnice