PREDSTAVE


 

   OKTOBER 2017   


   Ponedeljek / 23.10. 2017 / 20:00     

SENCA TVOJEGA PSA

Senca tvoj’ga psa

gledališko-glasbena predstava za pojočega igralca in tri glasbenike

pesmi Jacquesa Brela

Premiera: 25. maja 2008, Slovensko mladinsko gledališče

Neumnost je lenoba. Neke vrste špeh okrog srca in okoli možganov.

Igrajo:

Branko Završan, Žiga Golob, Uroš Rakovec, Krunoslav Levačić

Avtor prevodov in režija:   Branko Završan

Glasbeni aranžmaji:   Branko Završan, Žiga Golob, Uroš Rakovec, Krunoslav Levačić

Predstava traja 80 minut in nima odmora

Produkcija: avtorji in Slovensko mladinsko gledališče

Predstava je nastala v okviru Festivala francosko-slovenske pomladi in v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier v Ljubljani.

Jacques Brel (1929–1978), belgijsko-francoski skladatelj, pevec, pesnik in igralec, je avtor sugestivne poezije in metaforike, ki nas vabi v občutljivi labirint doživljanja življenja. Kot poslušalci tudi sami postajamo junaki njegovih zgodb, ki se stapljajo z našimi izkušnjami in doživetji. Z Brelovo zapuščino so se spopadali različni glasbeni ustvarjalci 20. stoletja, z legendarno Ne me quitte pas (v Završanovem prevodu Saj ne boš kar šla) med drugim Marlene Dietrich, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri, Natacha Atlas in Sting. Igralec Branko Završan nam bo šestnajst Brelovih šansonov približal v svojem prevodu in interpretaciji.

Radio Študent je zgoščenko Senca tvoj’ga psa postavil na sedmo mesto najboljših plošč v letu 2008.

Večer, ki si zasluži še veliko ponovitev.

Blaž Lukan, Delo, 30. 5. 2008

Kaj lahko se zgodi, da bo za največjega slovenskega interpreta Brelovih šansonov obveljal izvajalec, ki mu petje ni primaren poklic. Igralec in režiser Branko Završan je pesmi imenitno prevedel in prelil v sedanjost in se z močno sugestivno interpretacijo ob odmerjeni in vešči glasbeni spremljavi z eno potezo vsilil kot najzanimivejši glasbeni novinec zadnjih let.

Mario Batelić, Druga godba 2009

cena vstopnice – 12,oo €


   Torek / 24.10. 2017 / 22:00 /

LJUBEZNIČENJA

Produkcija magistrskega programa Dramska igra, smer Gledališko petje
Premiera 22. maj 2017, bar SOHO
Predstava traja 1 uro.

Kabaretistki
Zala Ana Štiglic • Sara Dirnbek

Glasbeniki
Rok Lopatič, klavir • Primož Fleischman, saksofon • Aleš Rendla, bobni • Aleš Avbelj, kontrabas

Avtorici besedila Zala Ana Štiglic, Sara Dirnbek
Avtor glasbenega aranžmaja Žare Prinčič
Dramaturginja Pia Vatovec
Kostumografka Lilijana Ban
Oblikovalec zvoka Jakob Ostanek
Avtor likovne podobe Anže Korenjak

Mentorji
Gledališko petje
red. prof. Žare Prinčič
doc. Darja Švajger

Jezik in govor
asist. dr. Nina Žavbi Milojević

Mesto, v katerem živita in ustvarjata kabaretistki Rosalee in Šarlotta, ima eno kavarno, eno beznico, eno kinodvorano, eno špecerijo, en park in nešteto moških.
“Vse nesrečne zaljubljenosti vodijo do enakih zaključkov.” – Rosalee
“Na svetu je toliko čudovitih moških, pa imam samo par rok in eno samo srce.” – Šarlotta

cena vstopnice – 5,oo €


 

     Sreda / 25.10. 2017 / 20:00    

CABAres CABArei

(življenjska komedija)

Zijah A. Sokolović

Zvrst:   Monokomedija

Zasedba:  Režiser in igralec: Zijah A. Sokolović

Življenjska komedija, ki jo igralec in režiser Zijah A. Sokolović uprizarja že skoraj dve desetletji (premierno je bila uprizorjena v dunajskem Interkultheatru leta 1993 in je do danes doživela več kot 1000 ponovitev), domiselno karikira in analizira sodobnega človeka, ki verjame, da sta porok za njegovo srečo država in zakonski stan. Toda pod plaščem humornih, glasnih in povsem moških razmišljanj o krizi zakonskega odnosa, podprtih z mojstrsko mimiko in popolnim obvladovanjem glasu, ki pripravi gledalce do neukrotljivega smeha in do ledene zgroženosti, se skriva tudi razmislek o tehtnejših življenjskih vprašanjih; ne o vožnji z avtomobilom v prihodnosti ali zdravem razumu, temveč tudi o sprijaznjenosti z življenjem, o starosti in obeh, vsakogar prizadevajočih temah, ljubezni in smrti. Verjemite, občudovali boste njegovo interpretacijsko veščino in lucidnost njegovih spoznanj.

(tekst iz http://www.gledalisce-koper.si/index.php?page=predstava_single&item=85&id=815)

Zijah A. Sokolovič svoj monolog o življenju podpira z močno gestikulacijo in z variacijami tempa, ki zahtevata izjemno koncentracijo. Z mojstrsko mimiko in popolnoma nadzorovanim glasom v srbohrvaščini domiselno karikira moralo, družinske odnose, državo, zakon in druge banalnosti.

Z moške perspektive se na satiričen način ukvarja z odnosom dveh naveličanih zakoncev srednjih let. Vsakdanje banalnosti, ki jih avtor izpostavi in se iz njih norčuje, spominjajo na realnost bivanja.
Zabava s spoznanjem, kako se posledice globaliziranega pranja možganov usedajo v nezavedno. Gledalce pa nenehno opominja na to, da morajo živeti za danes in ne za jutri.

Zijah A. Sokolović se je rodil v Sarajevu. Iz teatrologije je diplomiral na Akademiji za scenske umetnosti in na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Kljub temu da je filmski igralec, se je v zadnjih petnajstih letih bolj posvetil gledališču.

Svojo kultno monodramo Glumac …je glumac…je glumac je prvič uprizoril leta 1978 v Sarajevu. Do danes si je predstavo ogledalo več kot 500.000 gledalcev v 20 državah sveta. Odigralo jo je 17 igralcev, prevedena pa je v 5 jezikov. Predstava je bila premierno odigrana na Dunaju, v Parizu, Varšavi, Londonu, New Yorku, Sidneyju, Berlinu, Stuttgartu in Trstu.
Zakaj ga tako fascinirajo monodrame?
»V postopku monodrame se umetnik neposredno sooča s svojo osamljenostjo, ki je pravzaprav njegovo naravno stanje. V monodrami prevzema odgovornost, da s svojo osamljenostjo igra in se sprašuje o vprašanjih življenja in smrti, smislu in nesmislu, času in prostoru. V klasični predstavi se ta odgovornost deli med več akterjev, zato jo igralci občutimo manj intenzivno,«.

(Nedelo, 17. 9. 2006)

cena vstopnice – 11,oo €


    Četrtek / 26.10. 2017 / 20:00 /    

BANDA FERDAMANA

Večer impro teatra


 


   NOVEMBER 2017   


   DECEMBER 2017