fbpx

MASH (koncertni cikel Glasbarium)

Koncertni cikel Glasbarium že tretje leto v Mariboru predstavlja vrhunske izvajalce in skladatelje glasbe z umetniško vrednostjo in se giblje med različnimi stili jazza, kant avtorstva, vplivov ljudske glasbe in podobnih drugačnosti.
Do sedaj so v okviru cikla nastopile zasedbe: Basma & Orwa (Sirija), Golnar & Mahan (Iran), Nataša Mirković & Pippo Corvino (BiH/Avstrija), Marko Črnčec & Nino Mureškič, Duo Atanasovski z gosti, BalKan duo in Jelena Bukušić (Slo., Cro., Srb), 3:rma, Alberto Sergi & Arakne (Italija).
Letos Glasbarium pripravlja t.i. Julijski tris in sicer koncert zasedbe Mash 12.7.2022, duo Zanchini Atanasovski 22.7. ter duo Vasil Hadžimanov & Dušan Jevtović 29.7.2022. Jeseni pa bo v okviru cikla izveden še en koncert, ki naj zaenkrat ostane skrivnost.

12.7.2022 / 21:00 – Poletni atrij Lutkovnega gledališča Maribor

MASH  (Iran, Madžarska, Avstrija)

András Dés – bobni, tolkala
Mahan Mirarab – kitara, kitara brez prečk
Vincenc Pongrácz – klarinet

Da bi odkrila nove načine ustvarjanja glasbe, sta Mahan Mirarab in András Dés ustanovila formacijo Mash najprej kot duo. Kasneje se je skupini pridružil klarinetist Vincent Pongrácz. Trije glasbeniki uporabljajo nove metode, razvijanja skupnega izvirnega zvok na svojih inštrumentih. Ta estetski zvok v kontekstu poli-ritmov in mikro-tonalnosti izkorišča razširjene možnosti klarineta, kitar in bobnov za ustvarjanje preprostih, a prefinjenih melodij.
András z desno roko igra vlogo bobnarja, z levo pa tolkalca, medtem ko Mahan s palcem igra bas linije, s preostalimi tremi prsti pa melodije in akorde. Vincent, ki se običajno giblje med jazzom, hip-hopom, rapom, elektronsko glasbo in svobodno improvizacijo, v tem kontekstu raziskuje možnosti mikro-tonalnih tekstur in soloističnih vložkov. Z leti je András razvil edinstveno igranje na bobne in nenehno išče nove zvoke v širokem spektru, od vsakdanjih predmetov do inštrumentov z globokimi tradicionalnimi koreninami. Mahan, ki uporablja predvsem kitaro brez prečk, je specializiran za združevanje mikro-tonalnega sistema Bližnjega vzhoda z jazzom. S tem, da v celoti izkoristijo vse svoje izvajalske možnosti in združijo svoja kulturna ozadja iz Madžarske, Irana in Avstrije, zasedba strmi k premostvi vrzeli med akustično in elektronsko glasbo ter ustvariti lastno obliko sodobnega jazza.

Video: Mash – Disturbing 6/ Live at Rhiz Vienna – YouTube
www.mahanmirarab.com/wp
www.andrasdes.com
www.vincentpongracz.com

CENA VSTOPNICE : 10,oo EUR

BLAGAJNA ODPRTA od 20:00 ure

Priporočamo rezervacijo vstopnic :

REZERVACIJA VSTOPNIC