fbpx

LUNA IN SONCE glasbeno – poetični intermezzo

Lutkovno gledališče Maribor
Petje pod hrastom in zvezdami – odprti oder

Ponedeljek, 22.8.2022 ob 19.00

LUNA IN SONCE
glasbeno – poetični intermezzo

Aleksej Kulakov, poezija

Inga Ulokina, violina
Olga Ulokina, klavir
________________________________
LUNA IN SONCE
je umetniška združitev lirične poezije in glasbe v izvedbi:

• režiserja in pesnika Alekseja Kulakova iz Minska, ki trenutno deluje v ekipi Mariborskega Lutkovnega gledališča in

• akademske violinistke in pedagoginje
Inge Ulokine iz Sankt Peterburga, ki vrsto let deluje v Sloveniji kot profesorica glasbe in koncertna violinistka.

Pri klavirju: profesorica Olga Ulokina, mag.art., dobitnica Gerbičevem nagrade za leto 2022.

Ob podpori Ministrstva za kulturo RS
VSTOP PROST

_______________________________________________________

Aleksej Kulakov, mag.art., – pesnik, pisatelj in dramaturg, zvočni in video režiser.

Je diplomiral na Beloruski državni akademiji za umetnost – smer filmska in televizijska režija (zvočna tehnika) nato je pridobil naziv magister artium (M. A.) na Beloruskem Inštitutu za sodobna znanja Shirokov
[Shirokov’s Institute of Contemporary Knowledge] kot producent za področje odrskih umetnosti.

Aleksej Kulakov je avtor dveh zbirk kratkih zgodb z naslovom: “O sanjah se ne govori na glas” ter “O vremenu govorijo, ko nimajo več o čem” .
Napisal je tudi zbirko otroških pravljic, ki je bila osnova za več otroških predstav, izvedenih Belorusiji.

Mlad avtor je dobitnik literarne nagrade FORBES RUSSIA “Heroji družbenih sprememb”. Njegova dela so izšla v reviji “Maladosts” in zbirki kratkih zgodb “Minsk za prihodnost”. Je zmagovalec natečaja sodobne beloruske drame WriteBox-2020 in mednarodnega natečaja dramskih besedil “INITIAL EVENT – XXI CENTURY” / Исходное событие XXI век /.

Avtorska predstava Alekseja Kulakova “Žepne emocije” je v letu 2021 zmagala na natečaju #GENERACIJA21 Ceha ruskih dramatikov {CIVITAS – drama.ru}
Je soavtor predstave “Moj dom” uprizorjene v Krasnojarskem lutkovnem gledališču.

Vodi avtorsko online kolumno o potovanjih po Belorusiji na priljubljenem beloruskem portalu Belkraj.by.

Je zmagovalec natečaja za socialno oglaševanja UNIHELP “Človek zna pomagati”.

Od leta 2015 sodeluje kot avtor glasbe ter zvočni inženir in oblikovalec luči v cirkuških predstavah mednarodnega cirkusa Phoenix pod vodstvom igralca Sergeja Zagorskegaki – zmagovalca enega od vodilnih mednarodnih tekmovanj na področju cirkuške umetnosti v svetu – “Cirque de demain” v Parizu.

Trenutno je Aleksej Kulakov zaposlen v Beloruskem državnem lutkovnem gledališču kot tonski in video inženir in poučuje predmet “režija zvoka” na Evropski akademiji umetnosti v Minsku.

Letošnje poletje je bil povabljen v umetniško rezidenco v Lutkovnem gledališču Maribor kjer deluje kot režiser zvoka in hkrati ustvarja tudi kot pesnik in pisatelj.

Inga Ulokina, mag.art., violinistka in pedagoginja,

je rojena v Peterburgu v glasbeni družini. Z violino se je prvič srečala pri štirih letih. Pri enajstih letih je prejela svoje prvo priznanje – nagrado na tekmovanju mladih talentov na VI. Festivalu sodobne glasbe v St. Petersbugu. Magistrirala je z odliko – “summa cum laude” v razredu prof. Gorana Končara na Akademiji za glasbo v Zagrebu. V času študija se izpopolnjuje na Hochschule für Musik v Kölnu ter v Linzu na Brucknerkonservatoriju. V tem obdobju je znanje pridobivala tudi pri vrhunskih pedagogih, kot so prof. Evgenia Chugaeva ter prof. Illya Grubert.

Uspešno sodeluje na več mednarodnih in državnih tekmovanjih. Je dobitnica prve nagrade na tekmovanju komorne glasbe na državnem tekmovanju v Zagrebu, Dekanove nagrade Zagrebške akademije ter nagrad na mednarodnih tekmovanjih Alpe – Adria v Gorici, Ars Nova v Trstu in drugih. V času študija in po njem deluje kot stalna članica Zagrebških Solistov v sezonah od 2004/2005 in 2005/2006.

Kot honorarna članica je sodelovala s Kammeroper Koelne, Klassische Philharmonie Bonn, Komornim orkestrom solistov Društva slovenskih skladateljev KOS in drugimi uglednimi zasedbami .
Kot komorna glasbenica in članica ansambla Zagrebški Solisti je gostovala na vodilnih glasbenih festivalih v Valencii, Lichtensteinu, Benetkah ter drugod po Evropi ter na Kitajskem. Snemala je za Croatia Records in RTV Slovenija. Od leta 2010 je zunanja ocenjevalka mature za predmet “violina” na državnem izpitnem centru (RIC).

Pred kratkim je s kolegi ustvarila novo didaktično igro za violiniste in kitariste začetnike, ki je bila uspešno predstavljena na 7. kongresu ESTA. Didaktična igra je prejela več pozitivnih strokovnih recenziji – na državnem in mednarodnem nivoju.

Trenutno violinistka deluje kot koncertna mojstrica Zagrebškega komornega orkestra pod vodstvom Mo. Maxima Fedotova, je profesorica violine in komorne glasbe na Glasbeni šoli Rogaška Slatina ter je umetniška vodja Ljubljanskega godalnega ansambla.

Od leta 2016 je idejna vodja mednarodnega projekta Oskar Rieding v Celju.

Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Joseph Fux iz Graza, Komornim godalnim orkestrom Slovenske Filharmonije, Simfoničnim orkestrom Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Zagrebškim komornim orkestrom in Ljubljanskim godalnim ansamblom.

Pianistka in muzikologinja Olga Ulokina, mag.art.,

Priznana muzikologinja, glasbena pedagoginja in skladateljica, se v svojem raziskovalnem delu najbolj podrobno posveča tematiki vpliva baročnih žanrskih oblik na kompozicijsko strukturo klavirskih fug J. S. Bacha.. Diplomirala je na državni Akademiji za glasbo N.Rimski – Korsakov v Sankt-Peterburgu na oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo v razredu prof. Valentine P. Širokove, vodilne raziskovalke tega področja na peterburški Akademiji in strokovne svetovalke Mariinskega gledališča.

Svoja obširna znanja že od leta 1994 prenaša na nove generacije glasbenikov v Sloveniji. Skupaj s prof. V. Repše in prof. A. Urbančič je ustvarila zbirko učbenikov, ki zajemajo celotni sistem razvoja različnih segmentov glasbenega posluha ter splošnega glasbenega izobraževanja. Prav tako je prof. Ulokina avtorica več pedagoških glasbenih del za različne sestave in s svojimi deli večkrat sodeluje v programu RTV Slovenija.

Učenci prof. Ulokine uspešno nadaljujejo izobraževanje na višjestopenjskih glasbenih akademijah po vsem svetu. Svoje izkušnje prenaša tudi na kolege pedagoge na seminarjih v Sloveniji in tujini.. Leta 2008 je svoje delo uspešno predstavila na mednarodnem muzikološkem simpoziju v Zavru. L. 2017 je na Umetniški gimnaziji Velenje zasnovala nov skladateljski projekt za mlade glasbenike, ki udeležencem ponuja nova znanja na področju kompozicije ter jih spodbuja na poti lastnega glasbenega ustvarjanja.

Je iskana korepetitorka in komorna glasbenica. Na tem področju sodeluje z več priznanimi umetniki iz Slovenije in tujine. V sezoni 2018/2019 je kot pianistka sodelovala v koncertnem projektu mezzo sopranistke Mance Izmajlove, ki je obsegal 23 celovečernih koncertov v Sloveniji in tujini.

Prof. Olga Ulokina je letos postala tudi prejemnica Gerbičeve nagrade za življenjsko delo na področju glasbenega izobraževanja.