fbpx

KONCERTI 2020

sob. / 3.10.  / 19:00  …..prestavljeno  … 2021 pomlad

Letni avditorij Lutkovno gledališče Maribor – Minoriti

koncert 

BREST

Koncert zasedbe Brest feat. Vesna Zornik

cena vstopnice – 10 EUR

sob. / 19.9. / 20:00

Letni avditorij Lutkovno gledališče Maribor – Minoriti

koncert 

ŽUTA OSA Balkan Etno

Žuta Osa Balkan Etno koncert ob 7. obletnici

cena vstopnice – 10 EUR


pet. / 18.9. / 20:00

Letni avditorij Lutkovno gledališče Maribor – Minoriti

koncert 

STARI PES (Ples v maskah)

STARI PES koncert

cena vstopnice – 6 EUR


sob./ 12.9. / 20:00 / Letni avditorij LGM – Minoriti

Katalena

Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po celi Evropi. A Katalena se ne ustavlja, saj je spomladi 2018 izšel njen sedmi album “Človek ni zver/Man Is Not a Beast”. Bend navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni
vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala

“Katalena še nikoli ni zvenela tako prepričljivo, zrelo, brezkompromisno, presunljivo in subtilno hkrati”.

Katarina Juvančič, Odzven 2018

www.katalena.net

Facebook: KatalenaSlovenianBand

cena vstopnice – 15 EUR


pet. / 11.9. 20:00 / Letni avditorij LGM – Minoriti

Severa in Gal Gjurin

Na  poletnem odru se nam bogata koncertna bera obeta tudi po Festivalu Lent. Pod mogočni hrast se vračata Severa in Gal Gjurin, ki bosta potešila vaša ušesa in pobožala vaša srca.

Severa Gjurin nas že leta navdihuje kot pevka, glasbenica in likovnica. Čeprav smo njeno vokalno čutnost spoznali v mnogih oblikah, je nastop z bratom Galom, kantavtorjem, multiinštrumentalistom in producentom, vedno posebno in čustveno doživetje. V intimi njune glasbene predanosti bomo imeli priložnost slišati nove avtorske stvaritve Severe in Gala Gjurina, ki ustvarja kar na dveh celinah izmenično – v Kanadi in v Sloveniji.

Vabljeni!

Prodaja vstopnic na dan koncerta od 19:00 ure naprej

cena vstopnice – 15 EUR


sob. / 5.9. / 21:00 / Letni avditorij LGM – Minoriti – koncert odpovedan

De Liri

Skupino De Liri sestavljata Zala Kores na vokalu in Julija Bratec Veleski na harfi in spremljevalnem vokalu. Igrata priredbe pesmi iz najrazličnejših glasbenih žanrov, od popa, rocka in vse do countryja ter si prizadevata predstaviti harfo, sicer klasičen instrument, tudi v bolj zabavni luči. Njuna glasba lahko popestri že tako čudovite dogodke in vas popelje v svet klasike, mešane s sodobno glasbo. 

Posnetke si lahko ogledate na najini Facebook strani De Liri, na Instagram strani deliri_music, ali na YouTube kanalu De Liri. 

cena vstopnice – 5 EUR


3.9.2020  –  POLETNI KGB, avditorij LGM (20:00)

Koncertni cikel Glasbarium

BalKan duo

Vasko Atanasovski – flavta, saksofon

Zoran Majstorović (CRO) – kitara, oud

Posebna gostja:

Jelena Bukušić – vokal

Dve močni glasbeni osebnosti potujeta po tradicionalnih pesmih Balkana, ki izhajajo iz različnih kultur. Tako se v repertoar večinoma makedonskih pesmi, vpletajo tudi srbske, bosanske, hrvaške, slovenske, albanske in tudi židovske ter ciganske pesmi. S svojim bogatim instrumentarijem ustvarjata različne zvočnosti, virtuozne pasaže ter čustveno nabito intimo. Ključni element njunega izraza, je predanost osebni glasbeni dediščini ter nuja po avtorski nadgradnji, ki posega v elemente jazza, rocka in svetovne glasbe.

Na posebni izdaji koncertnega cikla Glasbarium, se jim bo kot posebna gostja pridružila vokalistka Jelena Bukušić, odpela nekaj prelepih pesmi iz stare in bogate zakladnice Balkana ter se prepletla z muziciranjem dua .

 V posluh in ogled:

Splet:

www.vaskoatanasovski.com

www.zoranmajstorovic.com

Koncert bo izveden v sklopu koncertnega cikla Glasbarium, ki ga podpira Mestna občina Maribor. Nastop bo na poletnem prizorišču kluba KGB, v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (v primeru dežja v Minoritski cerkvi).

S koncertnim ciklom GLASBARIUM, slovenski skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski, nadaljuje in širi že tradicionalne koncerte MELEM, ki jih v Mariboru in v Ljubljani snuje in producira že od leta 2016.

 

POSEBNA GOSTJA:

Jelena Bukušić

Vokal

 je opravila študij petja na Jazz oddelku umetniške univerze v Gradcu, v Austriji in se udeležila delavnic z Markom Murphyjem, Fritzom Pauerjem, Bobbyjem McFerrinom, Jonom Hendricksom, Kurtom Ellingom in New York Voices. Svojo odrsko kariero je začela leta 2002 na džez festivalu Saalfelden z orkestrom Sandy Lopicic-a. 2003 se je pridružila zasedbi Band Obsession (Jazz Summer Graz 2004 in 2005), leta 2004 je nastopila v Sloveniji z Bobbyjem McFerrinom, od leta 2009 do 2011 pa je gostovala z Dj Shantelom (Bucovina Club Orkestar). Leta 2010 je bila Jelena Bukušič na odru kot del produkcije Enron v graškem Schauspielhaus Graz. Nastopila je tudi na 44. Montreux Jazz Festivalu, festivalu Django Reinhardt v Samois-suru, v The Koko Club London in festivalu Spring9 v Gradcu.

 

Zoran Majstorović

Kitarist, skladatelj in aranžer

 

– Nagrada “PORIN” s svojim bendom kot najboljši skupni novi glasbeni izvajalec na Hrvaškem

– Nagrada “Damir Dičić” za najboljšega hrvaškega džezovskega kitarista

– Nagrada “Status” za najboljšega hrvaškega etno glasbenika / instrumentalista

– Nagrada “Miroslav Sedak Bencic” za najvidnejšega hrvaškega jazzovskega skladatelja

Jazz glasbenik, kitarist, multiinstrumentalist, zvočni umetnik, aranžer in skladatelj, je že sodeloval z mnogimi znanimi pevci, večinoma na Hrvaškem,

sodeluje pri različnih projektih, snemanjih in orkestrih na Hrvaškem in v

mednarodno. Magistriral je na Jazz oddelku Konservatorij G. Tartini v Trstu, Italija.

Poleg igranja z mnogimi glasbeniki iz Hrvaške, je sodeloval tudi z mnogimi instrumentalisti iz različnih držav: Reginald Teal, Corey Christiansen, Pat O’Leary, John Stowell, Russ Spiegel, James Weinstein, James Thompson, Kenn Bailey, Asaf Sirkis, Yaron Stavi, Oleg Kireyev, Carlos Werneck, Takatsuna Mukai, U.T.Gandhi, Francesco Bearzatti, Danilo Gallo… in številni mednarodni vokalisti, kot so Saba Anglana, Gabrielle Stravelli, Nancy Vieira, Tamara Obrovac, Gino Santercole, Byron Motley, Lino Rocha, Ty Le Blanc, Pastora Soler, David Elliot, Marcina Arnold, Simon Marlow, Teti Cortese, Heloisa Lourenco, Francesca Viaro, Arsen Dedic Rade Serbedžija, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Tinkara Kovač, Aleksandra Kovač, Lela Kaplowitz…

V različnih zasedbah je igral v jazz klubih in festivalih na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, Italiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, v Črni gori, Nemčiji, Finski, Estoniji, Romuniji, Švici, Španiji … Poleg igranja kitare igra še razna druga brenkala kot so: oud, saz, pipa, charango, cindra, mandolina, sitar in tamburice.

 

Vasko Atanasovski

Saksofonist, flavtist in skladatelj

 Foto: Joze Pozrl

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov.

S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, International festival Muenster, Sava Centar Beograd, Sally Can’t Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) itd. Sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.Do sedaj je izdal že 13 albumov, pred kratkim pa je največja založba na balkanu, Croatia Records, izdala album ‘Best of Vasko Atanasovski’, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlje med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev, edini s takšnim ugledom.

Izbrani koncerti in festivali:

Festival Ljubljana, Townhall (New York, NY), ‘SallyCan’t Dance Festival’ (Beijing, China), Evropski teden kulture v Indiji (New Delhi, Bombay…), Alpentoene (CH), Xong festival (A, I, CH), Cankarjev dom, Druga godba, Festival Maribor, Porgy&Bess Wien, Jazz & Wine festival (I), Off Fest (MK), Music Meeting (HOL), Henry le Boeuf Hall – Balkantrafik (B), Euro Jazz Festival (Athens), Sava centar (SRB), Mediawave (H), Pula film festival (CRO), Int. Jazz festival Muenster (D), Linzfest (A), Crossroads (I), MIDEM (Cannes, F), Niceto (Buenos Aires)…

 

vstopnina: 10 eur

30.8. / 21:00 /  POLETNI KGB, avditorij LGM – Minoriti
BASMA & ORWA (SIRIJA)
gost: Vasko Atanasovski

BASMA JABR in ORWA SALEH
sta vrhunska umetnika, ki poosebljata ravnovesje med elegantno dediščino sirske pesmi in sodobnim ekspresionizmom. Basma s toplino svojega glasu, nemudoma prevzame oder in besede sufijskih pesmi mogočno zazvenijo, ob spremljavi Orwinega edinstvenega igranja na oud (arabsko lutnjo). Karizmatični duo je stare arabske melodije vrnil v življenje in z izredno redefinicijo dediščine, poenotil arabske generacije po vsem svetu. Dva Sirca se nista nikoli srečala v Damasku, po preselitvi na Dunaj pa sta začela sodelovati v mnogih projektih, dokler se nista izoblikovala v izjemen duo, ki raziskuje avtorsko glasbo skozi minimalizem. Progresivni način igranja arabske lutnje, in nežna, virtuozna čustvenost vokala, nas popelje na pot v stara mesta, kjer se zahodni svet sreča z Orientom.

Umetnika bosta v sklopu koncertnega cikla Glasbarium, ki ga podpira Mestna občina Maribor, nastopila na poletnem prizorišču kluba KGB, v avditoriju Lutkovnega gledališče Maribor. Gost večera bo slovenski skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski, s katerim duo pričenja umetniško sodelovanje!

Basma Jabr – vokal
Orwa Saleh – oud

gost: Vasko Atanasovski – saksofon, flavta

Basma Jabr
je vokalni umetnica, sicer rojena v Kuvajtu, je odraščala v Siriji in zdaj živi na Dunaju. Z desetimi popularnimi pesmimi, ki jih je posnela še v Siriji, je postala zvezda tamkajšnje mlajše generacije! S prihodom na Dunaj, je skozi sodelovanje v različnih glasbenih projektih in v duu z Orwa Saleh-om, na avstrijsko glasbeno sceno vstopila, kot ena najodličnejših vokalistk Etno glasbe sveta. Tako je v zadnjih nekaj letih nastopala in snemala po vsej Evropi. Basma s svojim dih jemajoči glasom, izjemnim karakterjem in prezenco, povsem prevzame.

Orwa Saleh
Iz starodavnih sirskih zgodb in sodobnih občutkov Orwa popestri svojo značilno pisano glasbo z zgodbami in pesmimi.
Sirijski glasbenik in skladatelj, ki je Damask zapustil 2012, s svojim
naprednim pristopom, ponovno definira načina igranja ouda onkraj meja možnega. S svojim izjemnim slogom in melodijami, je začel na novo graditi kariero v Avstriji, da bi z izdajo albuma Raheel 2014, s sodelovanjem v »Windows to the East« 2016 ter kot dobitnik nagrade za integracijo zgornje Avstrije 2015, postal ugleden glasbenik, ki nastopa in sodeluje z mnogimi projekti po vsem svetu.

vstopnina: 10 eur


tor. / 18.8. 2020 / 20:00

Letni avditorij Lutkovno gledališče Maribor

BOŠTJAN VELKAVRH –‟INTIMNO‟

Boštjan je pevec, pesnik, pisec besedil, šaljivec, ambasador dobre volje ter nepoboljšljivi zaljubljenec. Rodil se je v Mariboru, življenjska pot ga pred leti je zanesla na Obalo, kjer živi in ustvarja. Zanimanje za glasbo je začel kazati zelo zgodaj, saj je že v osnovni šoli ustanovil svoj prvi band, s katerim so obstajali tako dolgo, da so igrali na šolski proslavi. Glasbene izkušnje si je nabiral v manj znanih, srednješolskih skupinah, kjer je zmeraj deloval kot tekstopisec, vokalist in frontman.

Nekega dne ko je v Mariboru organiziral koncert hrvaške skupine Psihomodo Pop, je k njemu pristopil, njihov takratni manager za Slovenijo in mu ponudil mesto v skupini Lačni Franz, kjer je za kratek  čas zamenjal Zorana Predina, z njimi je posnel album in takrat se je za Boštjana začela mala šola rock ‘n’ rolla.

Po nekajletnem premoru je Boštjan zbral vse svoje glasbene izkušnje in znanje ter napisal besedila za deset avtorskih pesmi, ki bodo jeseni izšla na prvi avtorski plošči z naslovom ‘Potovanje’. S pomočjo maestra in enega največjih mojstrov in najbolj produktivnih glasbenikov v Sloveniji, Jadrana Ogrina (ex Kameleoni, September, Karamela…), ki je za skladbe napisal glasbo in ustvaril aranžmaje, je posnel album ‘Potovanje’, ki je izšel v oktobru 2019.

Album ‘Potovanje’, ki bo izšel jeseni, izžareva vse kar Boštjan predstavlja, saj sam verjame, da je ‘življenje potovanje, ki ga obkrožata glasba in ljubezen’.

Na Boštjanovih koncertih, lahko slišimo različne žanre, od rocka, rock and rolla, bluesa in soula, s katerimi se poigrava s svojo skupino izvrstnih slovenskih glasbenikov. Zraven avtorskega prvenca potovanje, ter novega singla Virus na duši, Boštjan z nekaj priredbami svetovno znanih glasbenih legend in uspešnic, ki so razveseljevale ušesa in srca glasbenih sladokuscev zmeraj poskrbi za noro in čarobno vzdušje in nikogar ne pusti ravnodušnega.

Nikoli seveda ne manjka tudi nekaj pesmi, ki sta jih Boštjan in Rok Vilčnik priredila in jih je Boštjan izvajal s svojo nekdanjo skupino Starlight Express.

Na koncertih pod imenom  BOŠTJAN VELKAVRH -‟INTIMNO‟ , kar je sicer njegova najmanjša zasedba, v duetu z odlično pianistko Živo Horvat, se Boštjan loteva svojih pesmi na izredno poglobljen način in vam svojo izredno iskreno in subtilno interpretacijo skozi pesm razkriva dušo.

Seveda pa tudi na teh tako imenovanih ‟kulturno-umetniških‟ koncertih Boštjan vedno poskrbi, da se boste ob vsem skupaj tudi noro zabavali.

Vabljeni!

 

Živa Horvat

Seveda pa tudi na teh tako imenovanih ‟kulturno-umetniških‟ koncertih Boštjan vedno poskrbi, da se boste ob vsem skupaj tudi noro zabavali.

 

Vabljeni!

cena vstonice – 5 EUR

čet. / 13.8. / 21:00

Letni avditorij Lutkovno gledališče Maribor

freekind. 

 

je zgodba ki jo pišeta pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj ter bobnarka Nina Korošak Serčič. Že ime nakazuje na njuno filozofijo, ki ja živita in jo skozi glasbo delita. Svoboda in sočutje. Globoka besedila so podprta z groove glasbo, ki izhaja iz korenin soul, R&B in jazz glasbe. Glasbeniki kot so Noname, d’Angelo, Common so definitivno usmerjali njun glasben razvoj v to kar danes sta. Moč glasbe pripelje do neopisljivih občutkov, ki jih želita delit z ljudmi.

Be free, be kind.

 

 

 

Zasedba: 

Sara Ester Gredelj – vokal/klaviature

Nina Korošak Serčič – bobni

Miriam Kulmer – spremljevalni vokal

Johanna Seitinger – spremljevalni vokal

 

 

cena vstopnice – 7 EUR

 

čet. / 6.8. 2020 / 21:00

Flamenko za dva – Ana Pandur in Vito Marenče

Flamenko za dva je komorni glasbeno plesni dogodek, ki združuje avtorsko glasbo in ples, napaja pa se v intimnosti in moči komunikacije med flamenko kitaro in plesom.

Izhajajoč iz tradicije flamenka avtorja prepletata ritmičnost in kitarske strukture s perkusivnostjo plešočega, svobodnega  telesa in jo nadgrajujeta z vplivi jazza, indijske in arabske glasbe ter z improvizacijo.

Ana Pandur, avtorica, plesalka, koreografinja. Preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse se je posvetila že v okviru študija filozofije in španščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ga je zaključila z obsežno študijo. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih velikanih žanra. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila PKD Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka.

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k flamenku.

Sodeluje tako s tujimi kot s slovenskimi glasbeniki kot tudi s plesalci, koreografi, režiserji in gledališkimi hišami kot plesalka, koreografinja in performerka. Na Akademiji za ples v Univeze Alma Mater Europaea predava kot nosilka predmeta Medkulturne plesne prakse.

Vito Marenče
Virtuoz kitarskih strun in skladatelj, se je izobraževati s 7 leti starosti na področju klasične kitare. V času 10-letnega izobraževanja (klasika) pri prof. Antonu Črnuglju je sodeloval na številnih državnih mednarodnih tekmovanjih kjer je dosegal eno od prvih treh mest. V zadnjih treh letih igranja klasične kitare je študiral tudi na srednji glasbeni šoli – oddelek za Jazz in zabavno glasbo pri prof. Alešu Strajnarju. Po končanem študiju se je vpisal na Rotterdam Conservatorium, kjer je diplomiral pri svetovnem mojstru flamenco kitare prof. Paco Pena in se udeleževal delavnic pri mojstrih kot so Juan Gomaz – Chicuelo, Miguel Angel Cortes, Paco Serrano,..
Igral je na številnih mednarodnih festivalih po Evropi (North Sea Jazz, International Classical Festival Den Hag, De Doelen, Paradiso, Malkweg, Classical festival Lucena Cordoba). Sodeloval je z Angel Munoz, Nuria Manglano – La Granaina, Silvia Cabeza, Miguel Hiroshi Garcia, Jose Ligero, Juan Penas…

Vito Marenče se po dveh letih bivanja v Španiji vrača s svojo glasbo in predstavlja flamenko tradicijo v moderni preobleki, njegova glasba pa je odsev večnega razvijanja na glasbenem področju. Komponist in kitarist je v svojih mednarodnih (špansko-slovenskih) zasedbah ohranil esenco flamenko glasbe, kot zaprte in obenem znotraj tradicije svobodne glasbene oblike z elementi klasične, jazz, latinsko ameriške, indijske klasične in arabske glasbe združene v flamenko plesu, vokalu in palmas (ploskanju), kot bazi tovrstne glasbe.

(cena vstopnice – 10 EUR)

 

 

tor. / 4.8. 2020 / 21:00

V prelep ambient avditorija Minoritskega samostana, na naš poletni oder pod mogočnim hrastom, prihajata Severa in Gal Gjurin, da bi nam pričarala čudovit poletni večer.

Severa Gjurin nas že leta navdihuje kot pevka, glasbenica in likovnica. Čeprav smo njeno vokalno čutnost spoznali v mnogih oblikah, je nastop z bratom Galom, kantavtorjem, multiinštrumentalistom in producentom, vedno posebno in čustveno doživetje. V intimi njune glasbene predanosti bomo imeli priložnost slišati nove avtorske stvaritve Severe in Gala Gjurina, ki ustvarja kar na dveh celinah izmenično – v Kanadi in v Sloveniji.

Vabljeni v liriko poletne noči!

(cena vstopnice – 15 EUR)


čet. / 30.7. 2020 / 21:00

CAMINOIGRA

Zasedba:

Jan Tomšič; vokal, kitare, bansuri

Blaž Celarec; tolkala, spr.vokal

Žiga Golob; kotrabas

Boštjan Gombač, pihala in trobila

Glasba skupine Caminoigra se uvršča med t.i.’world music’ -‘glasbo sveta’, ki s svojo raznolikostjo širi standardne glasbene okvire. V njej se prepleta mnogo glasbenih kultur, od ognjevitih  latinsko-ameriških ritmov preko čutnosti španskega flamenka pa vse do meditativne tradicionalne indijske glasbe, t.i. indijskih rag. V repertoarju skupine Caminoigra se pretanjeno združujejo jazzovska improvizacija, spevne melodije, ki gredo zelo hitro ‘v uho’ in elementi ljudske glasbe različnih dežel sveta (Indija, Španija, Kuba,…….).

Caminoigra deluje od leta 1999, ko je Jan Tomšič, sicer svetovni glasbeni popotnik (igral je v ….)  prišel iz svojih dolgoletnih potepanj za dalj časa v Slovenijo.

Skupina je do sedaj posnela tri plošče, Ishuan (2001), A new child (2003) in pravkar izdani album Yanu (2006).

Avtor glasbe skupine Caminoigra je Jan Tomšič, izjemen vokalist, kitarist in bansuri flavtist (bansuri flavta je posebna vrsta bambusove indijske flavte). Zaradi želje po širjenju glasbenih izkušenj je Jan veliko potoval in se izobraževal pri glasbenih mojstrih v Španiji in Ameriki, pa tudi  v Indiji, kjer se je učil zahtevne tehnike klasičnega indijskega petja in igranja na bansuri flavto.

Janova glasba je prav zaradi naštetega polna vplivov in vtisov z drugih kulturnih področij, zato je njegov glasbeni jezik ekspresiven inštrument, ki glasbo bogati z zamaknjenimi melodijami in izbruhi strasti.

 

(cena vstopnice – 13 EUR


čet. / 23.7. 2020 / 21:00

Duo ATANASOVSKI

Oče in sin

Vasko Atanasovski – sopran in alt saksofon, flavta

Ariel Vei Atanasovski – kitara, skladbe

Vasko Atanasovski je mednarodno priznan glasbenik in skladatelj, ki je izdal okrog 15 albumov izvirne glasbe in nastopal z glasbeniki, kot so Living Color (ZDA), Hindi Zahra (F), Marc Ribot (ZDA), Vlatko Stefanovski (MK), Tommy Emmanuel ( AUS), Michel Godard (F), Simone Zanchini (IT), Bojan Z (F) in številni drugi po vsem svetu. Njegov sin Ariel Vei Atanasovski, je trenutno študent violončela na Konservatoriju za glasbo Maribor in na konservatoriju v Celovcu, v Avstriji. Poleg zgodnjih uspehov z violončelom v klasični glasbi, igra tudi kitaro in sklada glasbo. Med karanteno virusa korone je napisal kar nekaj skladb, ki sta jih skupaj odigrala na spletnem koncertu, na turnu Narodnega doma Maribor. Čeprav sta glasbeno tudi že prej sodelovala, se je zgodba družinskega dua še bolj zaokrožila.

Foto: Matjaž Vrečko

Recenzija spletna koncerta na »Turnu« Narodnega doma Maribor.

Ko pihne Vasko, gre aplavz do neba

 

 Jaša Lorenčič

Tako sta pihala in brenkala, da so ploskali še spodaj na ulici. Pa saj. Vsak tam zgoraj na turnu ušpiči nekaj novega. »Evo, z najvišjega vrha Narodnega doma,« je v sredo, 27. maja 2020, začel Vasko Atanasovski. »Maribor je pod nami, prelep sončen dan in izjemen pogled. Z menoj je moj sin Ariel Vei, ki sicer igra violončelo, danes pa bo zaigral na kitari , in to skladbe, ki jih je sam napisal. Premierno bova predstavila štiri njegove kompozicije, ki so nastale v času koronske karantene. Nimajo naslovov – razen Karantena 1, Karantena 2 … Upam, da boste uživali. Gremo kar s številko ena.« Užitek je bil. Sredino sončno popoldne. Migetavo. Oče in sin duo, kot je dvojec poimenoval starejši Atanasovski.

In smo šli. Po vrsti. Ariel Vei je zabrenkal, prepredel strune, okoli katerih je Vasko Atanasovski ovil najprej altovski saksofon. Poznalo se je, da sta imela čas za vaje. Ata je v času karantene veliko tudi kuhal, očitno pa je Ariel Vei vmes naredil svoje recepte v notnem črtovju. Kreativna instrumentalna kulinarika. Note, ki nahranijo.

Ni čudno, da so Facebook komentarji sproti kipeli od navdušenja. ❤ Bila sta in ognjevita in nežna, tako glasna kot tiha, nežna in burna. Družinska dinamika. Za silo sta si pomagala z notami, ampak le za silo, bolj so bila vpadljiva Vaskova sončna očala in Arielovi kodrasti, v vetru valoviti lasje.

Ariel Vei Atanasovski

violončelo, kitara

Violončelist Ariel Vei Atanasovski, rojen 30. junija 2002 v Mariboru, je trenutno dijak Konservatorija v Mariboru pri prof. Nikolaju Sajku ter konservatorija v Celovcu pri prof. Igoru Mitroviću. Že od malih nog dejaven na raznih glasbenih področjih, se lahko pohvali s številnimi uspehi na tekmovanjih, kot je prva nagrada iz violončela na tekmovanju Euritmia Povoletto 2018, druga nagrada na državnem tekmovanju Temsig 2018, prva nagrada s komorno skupino Trio Aeternum na tekmovanju Svirel 2018 ter prva nagrada iz solfeggia na Temsig-u 2018 in prav tako prva na mednarodnem tekmovanju iz solfeggia v Beogradu. Koncertne uspehe in angažiranost, je še posebej izkazal z nastopom na Klasinčevih nagradah kot solist z orkestrom Konservatorija Maribor, z nastopom na državni proslavi ob 100 letnici Rudolfa Maistra kot solist z orkestrom SNG Maribor ter s koncerti v Narodnem domu Maribor, SNG Drama Ljubljana in Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kot solist v ansamblu očeta Vaska Atanasovskega.

Vasko Atanasovski

saksofon, flavta

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov.

S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, International festival Muenster, Sava Centar Beograd, Sally Can’t Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) itd. Sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.Do sedaj je izdal že 13 albumov, pred kratkim pa je največja založba na balkanu, Croatia Records, izdala album ‘Best of Vasko Atanasovski’, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlje med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev, edini s takšnim ugledom.

 Izbrani koncerti in festivali:

Festival Ljubljana, Townhall (New York, NY), ‘SallyCan’t Dance Festival’ (Beijing, China), Evropski teden kulture v Indiji (New Delhi, Bombay…), Alpentoene (CH), Xong festival (A, I, CH), Cankarjev dom, Druga godba, Festival Maribor, Porgy&Bess Wien, Jazz & Wine festival (I), Off Fest (MK), Music Meeting (HOL), Henry le Boeuf Hall – Balkantrafik (B), Euro Jazz Festival (Athens), Sava centar (SRB), Mediawave (H), Pula film festival (CRO), Int. Jazz festival Muenster (D), Linzfest (A), Crossroads (I), MIDEM (Cannes, F), Niceto (Buenos Aires)…

Izbrana glasbena sodelovanja:

Living Colour (USA), Hindi Zahra (F), Marc Ribot (USA), Vlatko Stefanovski (MK), Tommy Emmanuel (AUS), Simone Zanchini (Ita), Michel Godard (F), Glen Velez (USA), Matija Dedić (CRO), Vasil Hadzimanov (SRB), Greg Cohen (USA), Tamara Obrovac (Cro), Roberto Bartoli (Ita), Zoltan Lantos (H), Bratko Bibič, Xu Fengxia (China), Krunoslav Levačić (Cro), Ewald Oberleitner (A), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Karmina Šilec & Carmina Slovenica, Festine Orchestra, Dragan Dautovski (Mk), Damir Imamović (BIH)…

ter režiserji in koreografi: Miha Golob, Vito Taufer, Brane Potočan, Jernej Lorenci, Mojca Horvat, Jasna Knez, Matevž Gregorič, Uroš Trefalt, Peter Boštjančič…

(cena vstopnice – 12 EUR)