KONCERTI 2019

NOVEMBER 2019

 

četrtek / 14.11. / 18:30 / 20:00

Glasbena delavnica in koncert

John Stowell & Marko Čepak Maki & Igor Bezget

John Stowell (ZDA), je jazz kitarist in glasbenik, unikaten in originalen, prepoznaven po svojih modernih jazzovskih harmonijah, akordih in improvizaciji. Že 40 let potuje, koncertira in poučuje po različnih državah. Kot rezidenčni umetnik (artist-in-residence) je poučeval na šolah v Nemčiji, Argentini, Indoneziji, ZDA in Kanadi. Sodeloval je z imeni kot so Billy Higgins, Billy Hart, Dave Liebman, Milt Jackson, Lionel Hampton, Art Farmer, Conte Condoli, Herb Ellis, Bill Watrous, Mundell Lowe in mnogi drugimi. Ob njem bosta nastopila Igor Bezget in Marko Čepak Maki glasbenika, ki pravtako vsak na svoj originalen način sokreirata podobo kitarskega jazza in improvizirane glasbe današnjega časa.

Glasbena delavnica: 18.30
Delavnica je primerna za vse glasbenike neglede na zvrst in instrument, ki želijo razširiti svoje glasbeno znanje z svežimi idejami in harmonsko melodičnimi rešitvami, ki jih ponuja moderni jazz.

Koncert: 20.00
Na koncertu bodo glasbeniki predstavili skladbe iz standardnega jazzovskega repertoarja kakor tudi lastne skladbe v različnih kombinacijah ki jih tovrstni kitarski trio nudi.


petek / 15.11. / 21:00

KATALENA

Tradicionalni koncert Katalene v KGB-ju.

Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po celi Evropi. A Katalena se ne ustavlja, saj je lani aprila izšel njen sedmi album “Človek ni zver/Man Is Not a Beast”. Bend navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala

 

“Katalena še nikoli ni zvenela tako prepričljivo, zrelo, brezkompromisno, presunljivo in subtilno hkrati”.

Katarina Juvančič, Odzven 2018

www.katalena.net

Facebook: KatalenaSlovenianBand

cena vstopnice - 13,- eur

četrtek / 21.11. / 20:00
JAZZ RAZGLEDNICA #4

petek / 22.11. / 20:30
koncert skupine

Leto 2019 je bilo v svetovnem merilu leto mnogih neumnih odločitev, a v deželi Štajerski so, že malo šarmantno osiveli pubeci, sprejeli eno dobro. Obudili so bend INVITE, katerega glasba je nekoč navduševala mnoge ter osrečevala njih, ki so jo ustvarjali. Boštjan Bračič, avtor besedil in glasbe, Žarko, Miran, Viktor, David in Martin so sila, ki stoji za novim rojstvom benda, ki je pred časom obarval slovensko glasbeno sceno in polnil koncertna prizorišča širom po Sloveniji.

INVITE so skupaj, z novo zalogo avtorske glasbe in tisto nekaj prostega časa, ki bi ga radi posvetili ustvarjanju in koncertiranju.

In prvi koncert po skoraj 10-ih letih se bo zgodil 22.novembra ob 20:30 v KGB-ju, ki so ga fantje izbrali z namenom, saj zanj pravijo, da je najboljši plac daleč naokoli. Pridite in deležni boste palete starih in povsem novih melodij, ki se ponovno rojevajo. Njihova zadnja “Dišiš mi kot Indija” pa je že usekala na radijske postaje.

Invite

cena vstopnice 5.- eur


sobota / 23.11. 20:00
Vljudno vabljeni na tretji koncert letošnjega cikla "klasika danes? jutri?"!


Hans-Peter Steiner & Rudi Katholnig:
First Inspiration


Vljudno vabljeni na tretji koncert letošnjega cikla “klasika danes? jutri?”!

Hans-Peter Steiner & Rudi Katholnig: First Inspiration

 

Hans Peter in Rudi iz avstrijskega dela Koroške prinašata glasbeno svežino s kombinacijo harmonike in saksofona. Kombinacija sicer deluje precej netipična, a ravno to glasbenikoma omogoča nove zvočne poti. Stilsko se gibljeta nekje med »Tango nuevom«, jazzom in melodijami, ki jih slišimo v muzikalih. Tako sta glasbenika ustvarila zanju značilen zvok, ki ga do največje mere razvijeta predvsem v avtorskih skladbah. Sicer pa v svojem programu izvajata tudi dela širše znanih avtorjev, kot so Astor Piazzolla, Hermeto Pascoal, Gerald Preinfalk itd. Dodatno glasbeno svežino dodajo tudi improvizirani deli. Duo deluje od leta 2012, leta 2016 pa je izšel njun prvenec z naslovom »First Inspiration«.

preostali koncerti koncertnega cikla “klasika danes? jutri?”

~ 9.11.19 Brass Band Slovenija – Glasbeni mozaik / klasika danes? jutri? Minoritska cerkev

~ 12.11.19 Simon Širec: More Than Just Sax @KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog)

~ 27.11.19 Pihalni Kvintet Vivus: Vivus! Minoritska cerkev

Vstopnice za posamezni koncert stanejo 5€ in se lahko kupijo na blagajni prizorišča.
Paket štirih vstopnic za celoten cikel lahko dobite pri ekipi Epeke po ceni 15€.

Klasika danes? jutri?

Pred letom dni smo pilotsko izvedli koncertni cikel klasika danes? jutri? in pričeli z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Iskanje se je s tremi koncerti šele zares začelo, zato letos izvajamo drugo edicijo cikla, kjer bomo z razširjenim programom odprli nekaj novih skrinjic.

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Na poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.
A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.
Letošnji cikel je v več pogledih razširjen, tako stilsko kot lokacijsko. K sodelovanju smo tokrat povabili glasbenike iz sveta klasične glasbe, ki pa svoje znanje in razmišljanje uporabljajo v najrazličnejših stilih. Tudi takih, ki bi naj po definiciji bili nasprotje resni glasbi. Dva koncerta sta umeščena v Minoritsko cerkev, ki se je že lani izkazala kot čudovito okolje za tovrstne koncerte. Dvakrat pa bomo uživali v legendarnem mariborskem »Kulturno-Glasbenem Brlogu« oziroma Klubu KGB, kjer bo glasba odzvenela v sproščeni kletno-barski atmosferi. (Sašo Fekonja)

Koncertni cikel podpira Mestna občina Maribor.


petek / 29.11. / 22:00

ŽUTA OSA Balkan Etno

TRIJE-PIONIRJI.COM (oz. Žuta osa) bo samo za vas izvajala najlepše melodije stare Juge – starogradske, srbske narodne, ciganske in še in še…! To je dan, ko smo postali pionirji… in tega nam ne more vzeti nihče!
Pionirska oprava, kanček nostalgije in dobra volja so zaželjeni – za vse ostalo poskrbi Doda in team KGB! Ne bo manjkal niti Nikola – najboljši kelner na Balkanu! Gavrilović pašteta bo! Vstopnina tudi! Pridi še ti, pa bomo tam vsi!
Rezervacije na mail: bogdan.pernat@triera.net

Vstopnina 10€


 DECEMBER 2019

 


RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter