fbpx

KO TE NAPIŠE KNJIGA 2021

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 
petek 18. junij 2021 / 20:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

DOTIK BLIŽIN, DOTIK DALJAV – VELIKO PROZNO BRANJE 

Na literarnem dogodku bodo ugledni pisatelji in pisateljice Veronika Simoniti, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar in Laura Freudenthaler brali iz svojih najnovejših del in spregovorili o pomembnosti človeške bližine, dotika, zbližanj in približevanj. Glasbena gostja bo harfistka, komponistka, performerka in pevka Zvezdana Novaković. Dogodek bo povezoval Dejan Pušenjak.

Gostovanje Laure Freudenthaler sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Avstrijski kulturni forum in poteka v sodelovanju z Založbo Pivec. Če bo deževalo, bo dogodek potekal v Minoritski cerkvi. 

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM. 

* OPOMBE *

 

sobota 19. junij 2021 / 19:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

21. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2021«
Po dveh polfinalnih turnirjih, ki sta potekala aprila in maja v spletni obliki, se je v finale Pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Finalisti in finalistke so Tibor Hrs Pandur, Aleš Jelenko, Kristian Koželj, Dušan Marolt, Maja Miloševič Čustić, Natalija Milovanović, Franci Novak, Milan Novak, Andraž Polič, Katja Šušteršič, Zala Vidic in Helena Zemljič.

Pesniška gostja bo lanskoletna vitezinja poezije Tanja Božić, prireditev bosta povezovala pobudnica turnirja Zora A. Jurič in Nino Flisar. Strokovna žirija, v sestavi Stanka Hrastelj, Irena Novak Popov in Marcello Potocco, bo izbrala viteza ali vitezinjo poezije, ki bo v trajno last prejel/-a ročno kovano vrtnico umetnostnega kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 505 € in knjižno darilo. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Založba Pivec bo izdala zbornik finalnih pesmi, v digitalni obliki ga bo mogoče prenesti s spletne strani založbe.

Če bo deževalo, bo dogodek potekal v Minoritski cerkvi.

Produkcija: Založba Pivec.

* OPOMBE *

 

nedelja 20. junij 2021 / 19:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERA: BRANJE IN POGOVOR OB KNJIŽNIH NOVITETAH TER GLASBENI KABARET

Literarno branje Literinih avtorjev in avtorice, nastopili bodo Vasja Jager, Mojca Andrej, Bojan Sedmak in Tomo Podstenšek, povezoval bo Orlando Uršič. Po literarnem delu dogodka bo kratek odmor, ki mu bo sledil nastop Jerneja Dirnbeka – Dimeka (Mi2) in Davorja Klarića; kantavtorski glasbeni kabaret oziroma humoristični koncert Z muziko o vinu in ljubezni.

Prireditev organizira MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Litera.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

* OPOMBE *

 

ponedeljek 21. junij / 20:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

SKUPINSKI LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTOM BRANETOM MOZETIČEM IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM
Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Brane Mozetič, Vesna Liponik, Eva Kokalj, Aljaž Koprivnikar, Petra Hrovatin in Tom Veber. Po branju bo pogovor s pesnikom, založnikom in aktivistom Branetom Mozetičem, ki bo predstavil pesmi iz svoje zadnje pesniške zbirke Sanje v drugem jeziku. Nastopili bosta tudi Zala Kores in Julija Bratec Veleski (duo De Liri), dogodek bo povezovala Špela Setničar.

Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.

Produkcija: MKC Maribor.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

* OPOMBE *

 

torek 22.junij 2021 / 20:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

PESEM KOT DOTIK – VELIKO PESNIŠKO BRANJE
Pesniški gostje Nataša Velikonja, Miljana Cunta, David Bedrač in Feri Lainšček bodo brali izbrane pesmi, povezane s temo dotika – od dotika ljubezni preko nezmožnosti dotika do dotika spomina, kot pot v preteklost ali v drug svet. Dogodek bo povezovala Kristina Kočan.

Če bo deževalo, bo prireditev potekala v Minoritski cerkvi.

Produkcija: MKC Maribor.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

* OPOMBE *

 

sreda 23. junij 2021 / 20:00

POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNA POSTAJA Z BINO ŠTAMPE ŽMAVC
Osrednja gostja literarnega festivala 24. Slovenski dnevi knjige v Mariboru je avtorica z veliko ustvarjalno močjo Bina Štampe Žmavc, večkrat nagrajena pesnica in pisateljica za otroke in odrasle. V letu 2021 je izdala pesniško zbirko Drobne pesmi. Knjiga, z akvarelnimi podobami Andreje Peklar, je poklon naravi, ki je pesničin večni navdih. Pogovor z gostjo, prejemnico zlatnika poezije za življenjsko delo, bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih. Glasbeni gost bo Borut Mori.

Dogodek poteka v partnerstvu Mariborske knjižnice in MKC Maribor ter v sodelovanju s KGB in Lutkovnim gledališčem Maribor.

Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča je mogoč le z južne strani (s strani Drave).

Če bo deževalo, bo prireditev v Minoritski cerkvi, prijave sprejemamo na prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100.

* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si.