fbpx

KATALENA – odpovedano

KONCERT ODPOVEDAN

Pet / 20. avgust 2021 / 21 h

POLETNI KGB – poletje pod hrastom 2021 – Letni avditorij LGM

KATALENA
Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. Skupina, ki v originalni postavi nastopa že 20 let, se ne ustavlja, saj je junija izšel njihov deveti album “Kužne pesmi”. Katalena navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.
Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni
vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala
Jelena Ždrale, k.g.: violina, viola, spremljevalni vokali

Katalena: Kužne pesmi

Kužne pesmi je naslov devetega albuma skupine Katalena. Zasedba, ki v nespremenjeni postavi ustvarja in koncertira že od leta 2001, z njim letos praznuje dvajset let svojega obstoja.

Na albumu Katalena raziskujejo motiv kuge, kot so jo doživljali v preteklosti, hkrati pa izhajajo iz lastne in naše skupne aktualne izkušnje. Epidemija je izziv v človeškem, družbenem in zdravstvenem smislu, glasbenice in glasbenike, zbrane v kolektivu Katalena, pa nagovarja tudi kreativno. Kako se v muziki in poeziji soočiti z izolacijo, samostjo, strahom, odgovornostjo in skrbjo? Kako uglasbiti in ubesediti široko paleto čustev in stanj, v katere nas je pahnil ta »kužni« čas? Preplet avtorskega z ljudskim, dialog med preteklostjo in sedanjostjo: vse to Kataleno zaznamuje že od začetka njenega obstoja. In zaznamuje tudi njihove Kužne pesmi.

Nekatere med njimi so priredbe ljudskih pesmi (v enem primeru molitve), pri nekaterih gre za avtorske skladbe, ki jim ljudski motiv predstavlja osnovo, vsaj polovica albuma pa je povsem avtorsko delo. Seveda Katalena tudi v svojih avtorskih iskanjih zasledujejo tradicionalne besedilne in glasbene motive: v duhu nekakšnega oponaševalstva oziroma kot svojo različico tistega, kar se skriva pod oksimoronsko oznako novokomponirana ljudska glasba.

Zgodovinska izkušnja »kužnih časov« se na albumu torej ves čas prepleta z intimnim doživljanjem aktualne epidemije. Katalena starodavne muzike in pesmi na nek način »izkorišča«, da bi z njihovo pomočjo interpretirala in lažje ter bolje razumela čas, ki ga živimo. Izjemne situacije in izredne razmere so v smislu preživetja vedno izziv, hkrati pa so s stališča umetnosti navdih in ustvarjalni temelj. In umetnost na njih mora reagirati. Mora jih misliti, upodabljati, ubesedovati in prevajati v glasbo. Album Kužne pesmi je tak prevod, transkripcija časa in sveta, ki nas je s svojo norostjo, težo in drugačnostjo vse presenetil.

Cena vstopnice – 15 €