fbpx

Flameco za dva – Ana Pandur, Vito Marenče

čet. / 6.8. 2020 / 21 :00

Flamenko za dva –

Ana Pandur in Vito Marenče

Flamenko za dva je komorni glasbeno plesni dogodek, ki združuje avtorsko glasbo in ples, napaja pa se v intimnosti in moči komunikacije med flamenko kitaro in plesom.

Izhajajoč iz tradicije flamenka avtorja prepletata ritmičnost in kitarske strukture s perkusivnostjo plešočega, svobodnega  telesa in jo nadgrajujeta z vplivi jazza, indijske in arabske glasbe ter z improvizacijo.

Ana Pandur, avtorica, plesalka, koreografinja. Preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse se je posvetila že v okviru študija filozofije in španščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ga je zaključila z obsežno študijo. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih velikanih žanra. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila PKD Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka.

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k flamenku.

Sodeluje tako s tujimi kot s slovenskimi glasbeniki kot tudi s plesalci, koreografi, režiserji in gledališkimi hišami kot plesalka, koreografinja in performerka. Na Akademiji za ples v Univeze Alma Mater Europaea predava kot nosilka predmeta Medkulturne plesne prakse.

Vito Marenče
Virtuoz kitarskih strun in skladatelj, se je izobraževati s 7 leti starosti na področju klasične kitare. V času 10-letnega izobraževanja (klasika) pri prof. Antonu Črnuglju je sodeloval na številnih državnih mednarodnih tekmovanjih kjer je dosegal eno od prvih treh mest. V zadnjih treh letih igranja klasične kitare je študiral tudi na srednji glasbeni šoli – oddelek za Jazz in zabavno glasbo pri prof. Alešu Strajnarju. Po končanem študiju se je vpisal na Rotterdam Conservatorium, kjer je diplomiral pri svetovnem mojstru flamenco kitare prof. Paco Pena in se udeleževal delavnic pri mojstrih kot so Juan Gomaz – Chicuelo, Miguel Angel Cortes, Paco Serrano,..
Igral je na številnih mednarodnih festivalih po Evropi (North Sea Jazz, International Classical Festival Den Hag, De Doelen, Paradiso, Malkweg, Classical festival Lucena Cordoba). Sodeloval je z Angel Munoz, Nuria Manglano – La Granaina, Silvia Cabeza, Miguel Hiroshi Garcia, Jose Ligero, Juan Penas…

Vito Marenče se po dveh letih bivanja v Španiji vrača s svojo glasbo in predstavlja flamenko tradicijo v moderni preobleki, njegova glasba pa je odsev večnega razvijanja na glasbenem področju. Komponist in kitarist je v svojih mednarodnih (špansko-slovenskih) zasedbah ohranil esenco flamenko glasbe, kot zaprte in obenem znotraj tradicije svobodne glasbene oblike z elementi klasične, jazz, latinsko ameriške, indijske klasične in arabske glasbe združene v flamenko plesu, vokalu in palmas (ploskanju), kot bazi tovrstne glasbe.

cena vstopnice – 10 EUR