fbpx

DUO OBA

petek / 18. november 2022 / 20:00

Duo Oba

Saša Olenjuk, kitara, vokal
Boštjan Gombač, klarinet, keltske piščali, irski boben, okarina, flavte, tolkala, vokal

Eksplozivna kombinacija dveh prekaljenih glasbenih mojstrov, violinista in kitarista Saša Olenjuka in multiinstrumentalista v najširšem možnem pomenu te besede – Boštjana Gombača.

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Že med študijem klarineta, pod mentorstvom mentorja prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo, se je navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih desetih let lahko zasledimo na približno 90 nosilcih zvoka in zajema vse od etna do resne glasbe. Je avtor glasbe 30 dokumentarnih filmov in prav toliko gledaliških predstav. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki, kot so Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Cat Empire, John McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Marc Ribot, Greg Cohen, Theodossi Spassov in Josipo Lisac.

Violinist Saša Olenjuk je po končanem Čajkovski konservatoriju (bivša SSSR) leta 1988 pričel delati kot koncertni mojster v orkestru SNG Ljubljana. Leta 1993 je postal koncertni mojster v orkestru Slovenske filharmonije v Ljubljani. Od leta 1997 je koncertni mojster v opernem in simfoničnem orkestru SNG Maribor. Kot študijski glasbenik, kitarist, violinist, skladatelj, aranžer in producent v različnih glasbenih žanrih je sodeloval pri ustvarjanju več kot 120 nosilcih zvoka. Nastopa tudi v več različnih glasbenih zasedbah doma in v tujini.