fbpx

Duo Atanasovski

četrtek / 23.7. 2020 / 21:00 – Letni avditorij LGM (Minoritski samostan)

Duo ATANASOVSKI

Oče in sin

Vasko Atanasovski – sopran in alt saksofon, flavta

Ariel Vei Atanasovski – kitara, skladbe

Vasko Atanasovski je mednarodno priznan glasbenik in skladatelj, ki je izdal okrog 15 albumov izvirne glasbe in nastopal z glasbeniki, kot so Living Color (ZDA), Hindi Zahra (F), Marc Ribot (ZDA), Vlatko Stefanovski (MK), Tommy Emmanuel ( AUS), Michel Godard (F), Simone Zanchini (IT), Bojan Z (F) in številni drugi po vsem svetu. Njegov sin Ariel Vei Atanasovski, je trenutno študent violončela na Konservatoriju za glasbo Maribor in na konservatoriju v Celovcu, v Avstriji. Poleg zgodnjih uspehov z violončelom v klasični glasbi, igra tudi kitaro in sklada glasbo. Med karanteno virusa korone je napisal kar nekaj skladb, ki sta jih skupaj odigrala na spletnem koncertu, na turnu Narodnega doma Maribor. Čeprav sta glasbeno tudi že prej sodelovala, se je zgodba družinskega dua še bolj zaokrožila.

Recenzija spletna koncerta na »Turnu« Narodnega doma Maribor.

 Ko pihne Vasko, gre aplavz do neba

 

 Jaša Lorenčič

Tako sta pihala in brenkala, da so ploskali še spodaj na ulici. Pa saj. Vsak tam zgoraj na turnu ušpiči nekaj novega. »Evo, z najvišjega vrha Narodnega doma,« je v sredo, 27. maja 2020, začel Vasko Atanasovski. »Maribor je pod nami, prelep sončen dan in izjemen pogled. Z menoj je moj sin Ariel Vei, ki sicer igra violončelo, danes pa bo zaigral na kitari , in to skladbe, ki jih je sam napisal. Premierno bova predstavila štiri njegove kompozicije, ki so nastale v času koronske karantene. Nimajo naslovov – razen Karantena 1, Karantena 2 … Upam, da boste uživali. Gremo kar s številko ena.« Užitek je bil. Sredino sončno popoldne. Migetavo. Oče in sin duo, kot je dvojec poimenoval starejši Atanasovski.

In smo šli. Po vrsti. Ariel Vei je zabrenkal, prepredel strune, okoli katerih je Vasko Atanasovski ovil najprej altovski saksofon. Poznalo se je, da sta imela čas za vaje. Ata je v času karantene veliko tudi kuhal, očitno pa je Ariel Vei vmes naredil svoje recepte v notnem črtovju. Kreativna instrumentalna kulinarika. Note, ki nahranijo.

Ni čudno, da so Facebook komentarji sproti kipeli od navdušenja. ❤ Bila sta in ognjevita in nežna, tako glasna kot tiha, nežna in burna. Družinska dinamika. Za silo sta si pomagala z notami, ampak le za silo, bolj so bila vpadljiva Vaskova sončna očala in Arielovi kodrasti, v vetru valoviti lasje.

Ariel Vei Atanasovski

violončelo, kitara

Violončelist Ariel Vei Atanasovski, rojen 30. junija 2002 v Mariboru, je trenutno dijak Konservatorija v Mariboru pri prof. Nikolaju Sajku ter konservatorija v Celovcu pri prof. Igoru Mitroviću. Že od malih nog dejaven na raznih glasbenih področjih, se lahko pohvali s številnimi uspehi na tekmovanjih, kot je prva nagrada iz violončela na tekmovanju Euritmia Povoletto 2018, druga nagrada na državnem tekmovanju Temsig 2018, prva nagrada s komorno skupino Trio Aeternum na tekmovanju Svirel 2018 ter prva nagrada iz solfeggia na Temsig-u 2018 in prav tako prva na mednarodnem tekmovanju iz solfeggia v Beogradu. Koncertne uspehe in angažiranost, je še posebej izkazal z nastopom na Klasinčevih nagradah kot solist z orkestrom Konservatorija Maribor, z nastopom na državni proslavi ob 100 letnici Rudolfa Maistra kot solist z orkestrom SNG Maribor ter s koncerti v Narodnem domu Maribor, SNG Drama Ljubljana in Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kot solist v ansamblu očeta Vaska Atanasovskega.

 

Vasko Atanasovski

saksofon, flavta

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov.

S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, International festival Muenster, Sava Centar Beograd, Sally Can’t Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) itd. Sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.Do sedaj je izdal že 13 albumov, pred kratkim pa je največja založba na balkanu, Croatia Records, izdala album ‘Best of Vasko Atanasovski’, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlje med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev, edini s takšnim ugledom.

 Izbrani koncerti in festivali:

Festival Ljubljana, Townhall (New York, NY), ‘SallyCan’t Dance Festival’ (Beijing, China), Evropski teden kulture v Indiji (New Delhi, Bombay…), Alpentoene (CH), Xong festival (A, I, CH), Cankarjev dom, Druga godba, Festival Maribor, Porgy&Bess Wien, Jazz & Wine festival (I), Off Fest (MK), Music Meeting (HOL), Henry le Boeuf Hall – Balkantrafik (B), Euro Jazz Festival (Athens), Sava centar (SRB), Mediawave (H), Pula film festival (CRO), Int. Jazz festival Muenster (D), Linzfest (A), Crossroads (I), MIDEM (Cannes, F), Niceto (Buenos Aires)…

Izbrana glasbena sodelovanja:

Living Colour (USA), Hindi Zahra (F), Marc Ribot (USA), Vlatko Stefanovski (MK), Tommy Emmanuel (AUS), Simone Zanchini (Ita), Michel Godard (F), Glen Velez (USA), Matija Dedić (CRO), Vasil Hadzimanov (SRB), Greg Cohen (USA), Tamara Obrovac (Cro), Roberto Bartoli (Ita), Zoltan Lantos (H), Bratko Bibič, Xu Fengxia (China), Krunoslav Levačić (Cro), Ewald Oberleitner (A), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Karmina Šilec & Carmina Slovenica, Festine Orchestra, Dragan Dautovski (Mk), Damir Imamović (BIH)…

ter režiserji in koreografi: Miha Golob, Vito Taufer, Brane Potočan, Jernej Lorenci, Mojca Horvat, Jasna Knez, Matevž Gregorič, Uroš Trefalt, Peter Boštjančič… (Foto: Matjaž Vrečko)

(dogodek je izveden v sodelovanju s koncertnim ciklom Glasbarium, ki ga podpira Mestna občina Maribor)

cena vstopnice – 12 eur