fbpx

BASMA & ORWA (SIRIJA) gost: Vasko Atanasovski

30.8. / 21:00 / . POLETNI KGB, avditorij LGM, Minoriti

BASMA JABR in ORWA SALEH

sta vrhunska umetnika, ki poosebljata ravnovesje med elegantno dediščino sirske pesmi in sodobnim ekspresionizmom. Basma s toplino svojega glasu, nemudoma prevzame oder in besede sufijskih pesmi mogočno zazvenijo, ob spremljavi Orwinega edinstvenega igranja na oud (arabsko lutnjo). Karizmatični duo je stare arabske melodije vrnil v življenje in z izredno redefinicijo dediščine, poenotil arabske generacije po vsem svetu. Dva Sirca se nista nikoli srečala v Damasku, po preselitvi na Dunaj pa sta začela sodelovati v mnogih projektih, dokler se nista izoblikovala v izjemen duo, ki raziskuje avtorsko glasbo skozi minimalizem. Progresivni način igranja arabske lutnje, in nežna, virtuozna čustvenost vokala, nas popelje na pot v stara mesta, kjer se zahodni svet sreča z Orientom.

Umetnika bosta v sklopu koncertnega cikla Glasbarium, ki ga podpira Mestna občina Maribor, nastopila na poletnem prizorišču kluba KGB, v avditoriju Lutkovnega gledališče Maribor. Gost večera bo slovenski skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski, s katerim duo pričenja umetniško sodelovanje!

Basma Jabr – vokal

Orwa Saleh – oud

gost: Vasko Atanasovski – saksofon, flavta

 

Basma Jabr

je vokalni umetnica, sicer rojena v Kuvajtu, je odraščala v Siriji in zdaj živi na Dunaju. Z desetimi popularnimi pesmimi, ki jih je posnela še v Siriji, je postala zvezda tamkajšnje mlajše generacije! S prihodom na Dunaj, je skozi sodelovanje v različnih glasbenih projektih in v duu z Orwa Saleh-om, na avstrijsko glasbeno sceno vstopila, kot ena najodličnejših vokalistk Etno glasbe sveta. Tako je v zadnjih nekaj letih nastopala in snemala po vsej Evropi. Basma s svojim dih jemajoči glasom, izjemnim karakterjem in prezenco, povsem prevzame.

Orwa Saleh

Iz starodavnih sirskih zgodb in sodobnih občutkov Orwa popestri svojo značilno pisano glasbo z zgodbami in pesmimi.

Sirijski glasbenik in skladatelj, ki je Damask zapustil 2012, s svojim

naprednim pristopom, ponovno definira načina igranja ouda onkraj meja možnega. S svojim izjemnim slogom in melodijami, je začel na novo graditi kariero v Avstriji, da bi z izdajo albuma Raheel 2014, s sodelovanjem v »Windows to the East« 2016 ter kot dobitnik nagrade za integracijo zgornje Avstrije 2015, postal ugleden glasbenik, ki nastopa in sodeluje z mnogimi projekti po vsem svetu.

Youtube:

https://youtu.be/K1R7g58vjMc Arabian song – Basma Jabr & Orwa Saleh  

https://youtu.be/JXaobmcj6yA Basma Jabr & Orwa Saleh  – Rumman – a Story From Iraq

https://youtu.be/OkUfd-dHU20 Basma jabr & Orwa saleh (Home | Black Hole in the 7th)

Cena vstopnice – 10 EUR