fbpx

BalKan duo (Atanasovski, Majstorović) gostja: Jelena Bukušić – vokal

3.9./ 20:00 – POLETNI KGB, avditorij LGM (20:00)

Koncertni cikel Glasbarium

BalKan duo

Vasko Atanasovski – flavta, saksofon

Zoran Majstorović (CRO) – kitara, oud

Posebna gostja:

Jelena Bukušić – vokal

Dve močni glasbeni osebnosti potujeta po tradicionalnih pesmih Balkana, ki izhajajo iz različnih kultur. Tako se v repertoar večinoma makedonskih pesmi, vpletajo tudi srbske, bosanske, hrvaške, slovenske, albanske in tudi židovske ter ciganske pesmi. S svojim bogatim instrumentarijem ustvarjata različne zvočnosti, virtuozne pasaže ter čustveno nabito intimo. Ključni element njunega izraza, je predanost osebni glasbeni dediščini ter nuja po avtorski nadgradnji, ki posega v elemente jazza, rocka in svetovne glasbe.

Na posebni izdaji koncertnega cikla Glasbarium, se jim bo kot posebna gostja pridružila vokalistka Jelena Bukušić, odpela nekaj prelepih pesmi iz stare in bogate zakladnice Balkana ter se prepletla z muziciranjem dua .

 V posluh in ogled:

Splet:

www.vaskoatanasovski.com

www.zoranmajstorovic.com

Koncert bo izveden v sklopu koncertnega cikla Glasbarium, ki ga podpira Mestna občina Maribor. Nastop bo na poletnem prizorišču kluba KGB, v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (v primeru dežja v Minoritski cerkvi).

S koncertnim ciklom GLASBARIUM, slovenski skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski, nadaljuje in širi že tradicionalne koncerte MELEM, ki jih v Mariboru in v Ljubljani snuje in producira že od leta 2016.

 

POSEBNA GOSTJA:

Jelena Bukušić

Vokal

 je opravila študij petja na Jazz oddelku umetniške univerze v Gradcu, v Austriji in se udeležila delavnic z Markom Murphyjem, Fritzom Pauerjem, Bobbyjem McFerrinom, Jonom Hendricksom, Kurtom Ellingom in New York Voices. Svojo odrsko kariero je začela leta 2002 na džez festivalu Saalfelden z orkestrom Sandy Lopicic-a. 2003 se je pridružila zasedbi Band Obsession (Jazz Summer Graz 2004 in 2005), leta 2004 je nastopila v Sloveniji z Bobbyjem McFerrinom, od leta 2009 do 2011 pa je gostovala z Dj Shantelom (Bucovina Club Orkestar). Leta 2010 je bila Jelena Bukušič na odru kot del produkcije Enron v graškem Schauspielhaus Graz. Nastopila je tudi na 44. Montreux Jazz Festivalu, festivalu Django Reinhardt v Samois-suru, v The Koko Club London in festivalu Spring9 v Gradcu.

 

Zoran Majstorović

Kitarist, skladatelj in aranžer

 

– Nagrada “PORIN” s svojim bendom kot najboljši skupni novi glasbeni izvajalec na Hrvaškem

– Nagrada “Damir Dičić” za najboljšega hrvaškega džezovskega kitarista

– Nagrada “Status” za najboljšega hrvaškega etno glasbenika / instrumentalista

– Nagrada “Miroslav Sedak Bencic” za najvidnejšega hrvaškega jazzovskega skladatelja

Jazz glasbenik, kitarist, multiinstrumentalist, zvočni umetnik, aranžer in skladatelj, je že sodeloval z mnogimi znanimi pevci, večinoma na Hrvaškem,

sodeluje pri različnih projektih, snemanjih in orkestrih na Hrvaškem in v

mednarodno. Magistriral je na Jazz oddelku Konservatorij G. Tartini v Trstu, Italija.

Poleg igranja z mnogimi glasbeniki iz Hrvaške, je sodeloval tudi z mnogimi instrumentalisti iz različnih držav: Reginald Teal, Corey Christiansen, Pat O’Leary, John Stowell, Russ Spiegel, James Weinstein, James Thompson, Kenn Bailey, Asaf Sirkis, Yaron Stavi, Oleg Kireyev, Carlos Werneck, Takatsuna Mukai, U.T.Gandhi, Francesco Bearzatti, Danilo Gallo… in številni mednarodni vokalisti, kot so Saba Anglana, Gabrielle Stravelli, Nancy Vieira, Tamara Obrovac, Gino Santercole, Byron Motley, Lino Rocha, Ty Le Blanc, Pastora Soler, David Elliot, Marcina Arnold, Simon Marlow, Teti Cortese, Heloisa Lourenco, Francesca Viaro, Arsen Dedic Rade Serbedžija, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Tinkara Kovač, Aleksandra Kovač, Lela Kaplowitz…

V različnih zasedbah je igral v jazz klubih in festivalih na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, Italiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, v Črni gori, Nemčiji, Finski, Estoniji, Romuniji, Švici, Španiji … Poleg igranja kitare igra še razna druga brenkala kot so: oud, saz, pipa, charango, cindra, mandolina, sitar in tamburice.

 

Vasko Atanasovski

Saksofonist, flavtist in skladatelj

 Foto: Joze Pozrl

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov.

S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, kjer je nastopil na mnogih imenitnih prizoriščih, kot so: Festival Ljubljana, Town Hall New York, Jazz festival Atene, International festival Muenster, Sava Centar Beograd, Sally Can’t Dance festival Beijing, Mood Indigo Bombay, Niceto (Buenos Aires) itd. Sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.Do sedaj je izdal že 13 albumov, pred kratkim pa je največja založba na balkanu, Croatia Records, izdala album ‘Best of Vasko Atanasovski’, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlje med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev, edini s takšnim ugledom.

Izbrani koncerti in festivali:

Festival Ljubljana, Townhall (New York, NY), ‘SallyCan’t Dance Festival’ (Beijing, China), Evropski teden kulture v Indiji (New Delhi, Bombay…), Alpentoene (CH), Xong festival (A, I, CH), Cankarjev dom, Druga godba, Festival Maribor, Porgy&Bess Wien, Jazz & Wine festival (I), Off Fest (MK), Music Meeting (HOL), Henry le Boeuf Hall – Balkantrafik (B), Euro Jazz Festival (Athens), Sava centar (SRB), Mediawave (H), Pula film festival (CRO), Int. Jazz festival Muenster (D), Linzfest (A), Crossroads (I), MIDEM (Cannes, F), Niceto (Buenos Aires)…

 

vstopnina: 10 eur