fbpx

25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru 

25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Organizator: Mladinski kulturni center Maribor
ponedeljek / 13. junij / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program  
torek / 14. junij  / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program
sreda / 15. junij / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program
četrtek / 16. junij / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program
petek / 17. junij / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program
sobota / 18. junij / 20:00 – https://mkc.si/sdkvmb-program

Ponedeljek, 13. junij

20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTJO NINO DRAGIČEVIĆ IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM

Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Nina Dragičević, Urša Majcen, Brynne Rebele-Henry (ZDA) in Tom Veber. Po branju bo pogovor s pesnico, Jenkovo nagrajenko Nino Dragičević, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke To telo, pokončno. Nastopili bosta tudi Klara in Laura Gajšek, dogodek bo povezovala Špela Setničar.

Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

Če bo deževalo, bo prireditev v Sodnem stolpu.

 

Torek, 14. junij

20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

VELIKO PROZNO BRANJE

Na literarnem dogodku bodo ugledni pisatelji in pisateljice Andrej E. Skubic, aktualni nominiranec za nagrado kresnik, Arjan Pregl, Franjo H. Naji ter letošnja Cankarjeva nagrajenka Simona Semenič brali iz svojih najnovejših del in spregovorili o pomembnosti pogumne in brezkompromisne pokončne drže ter etiki in človečnosti v obdobju nasilja ideologij. Glasbeni gost bo Daniel Marinič. Dogodek bo povezovala Zora. A. Jurič.

V organizaciji MKC Maribor.

Če bo deževalo, bo prireditev v Sodnem stolpu.

 

Sreda, 15. junij

20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNA POSTAJA Z ANJO ZAG GOLOB

Osrednja gostja jubilejnega 25. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je avtorica z brezkompromisno pokončno držo Anja Zag Golob, pesnica, prevajalka, urednica in kolumnistka. Izdala je štiri samostojne pesniške zbirke v slovenščini, za zbirki Vesa v zgibi in Didaskalije k dihanju je leta 2014 in leta 2016 prejela Jenkovi nagradi, za zbirko da ne da ne bo več prišla … pa leta 2020 nagrado kritiško sito. Pogovor z gostjo bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih. Glasbeni gost bo samosvoj trubadur iz Gornje Radgone, Michael Leopold, ki nastopa pod umetniškim imenom Leopold I.

Dogodek organizira Mariborska knjižnice v partnerstvu z MKC Maribor in v sodelovanju s KGB, Narodnim domom in Lutkovnim gledališčem Maribor.

Če bo deževalo, bo prireditev v Sodnem stolpu.

 

Četrtek, 16. junij

20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

 

ZDRUŽENE DRŽAVE POEZIJE: PROTESTNIŠKI ANTOLOGIJI BESEDA UPORA TER POEZIJA JE ZAKON!

Že štirinajst let neutrudni kantavtor Peter Andrej združuje pesniška in kantavtorska peresa z vseh koncev na prireditvi Združene države poezije, katere domicil so do nedavnega bile Ruše, zadnja leta pa Maribor. Pod veličastnim baldahinom starega hrasta na Prenovljenem Vojašniškem trgu bodo nastopile in nastopili avtorji in avtorice, ki so sodelovali v pesniških antologijah Poezija je zakon! in Beseda upora. Prireditev bosta moderirala Dejan Koban in Peter Andrej.

Dogodek organizirajo Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU, MKC Maribor in IGNOR v partnerstvu s KGB, Narodnim domom in Lutkovnim gledališčem Maribor.

Če bo deževalo, bo prireditev v Sodnem stolpu.

 

Petek, 17. junij

20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

PROZNI VEČER ZALOŽBE LITERA OB JUBILEJU TER AKUSTIČNI KONCERT MI2

Literarno branje Literinih avtorjev in avtoric. Adriana Kući bo brala izbrane odlomke iz romana Ime mi je Sarajevo, Anja Radaljac iz romana Punčica, Vinko Möderndorfer bo predstavil roman Lajal je vso noč, Lenart Zajc iz romana Odred. Prireditev bosta moderirala Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, občinstvo bo ob svečanem jubileju nagovoril direktor založbe in urednik Orlando Uršič.

Po literarnem delu dogodka bo kratek odmor, ki mu bo sledil nastop Jerneja Dirnbeka – Dimeka  in Toneta Kregarja (Mi2); akustični koncert MI2 pišema poezije.

Prireditev organizirata MKC Maribor in Založba Litera. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

Če bo deževalo, bo prireditev v Sodnem stolpu.

 

Sobota, 18. junij

19.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

  1. PESNIŠKI TURNIR – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022«

Po dveh polfinalnih turnirjih, ki sta potekala aprila in maja v Radovljici in Zagorju ob Savi, se je v finale Pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Finalisti in finalistke so Marjana Cmager, Miljana Cunta, Damjan Japelj, Marija Kisilak, Ana Kumperger, Tibor Hrs Pandur, Ana Porenta, Aljoša Rebrača, Marko Skok – Mezopotamsky, Nina Stopar, Tom Veber in Helena Zemljič.

Pesniški gost bo lanskoletni vitez poezije Kristian Koželj, prireditev bosta povezovala pobudnica turnirja Zora A. Jurič in Nino Flisar, občinstvo bo nagovorila Urška P. Černe, predsednica KUD-a Pranger. Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster, bo izbrala viteza ali vitezinjo poezije, ki bo v trajno last prejel/-a ročno kovano vrtnico umetnostnega kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 1000 € in knjižno darilo. Podeljena bo nagrada “Vizir” za najboljši pesniški video, svojega zmagovalca pa bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. KUD Pranger bo izdal zbornik finalnih pesmi, ki ga bodo prejeli vsi obiskovalci.

Produkcija: KUD Pranger.